Bijzondere bewoners

Veelbeschreven eigenaresse

Een bijzondere en veelbeschreven bezitster van Doorwerth is de kleindochter van Anton I graaf van Aldenburg-heer van Varel en Kniphausen, Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck. Deze eigenzinnige persoonlijkheid wordt beschouwd als een feministe ‘avant la lettre’. Op basis van bewaard gebleven correspondentie schrijft Hella Haasse over haar het bekende boek Mevrouw Bentinck. Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde. De correspondentie van Charlotte Sophie Van Aldenburg – Bentinck bestaat uit zo’n 25.000 brieven. Onder de correspondenten vinden we bekende personen, zoals de schrijver en filosoof Voltaire en diverse belangrijke vorsten uit haar tijd zoals Frederik de Grote. Haar correspondentie is in 2016 voorgedragen om genomineerd te worden voor de erfgoedlijst van UNESCO.

Na de dood van Charlotte Sophie erven haar in Engeland wonende kleinzoon en later achterkleinzonen Doorwerth. Zij verhuren het kasteel en besluiten in 1837 tot verkoop.

Verval

De nieuwe eigenaar is J.A.P. baron van Brakell. Hij investeert veel in het kasteel en de voormalige heerlijkheid en er breekt een periode van welvaart aan. Helaas is de bloeiperiode van korte duur. Zijn dood en de verdeling van het bezit onder negen nazaten leidt tegen het eind van de 19de eeuw tot verval.

Gelukkig dient zich opnieuw een redder in de nood aan in de persoon van Frederic Hoefer. Hij koopt het kasteel en spant zich in voor herstel waartoe hij de ‘Vereeniging De Doorwerth’ opricht. Na restauratie wordt Doorwerth één van de eerste tot museum ingerichte kastelen in ons land met de huisvesting van het Nederlandsch Artillerie Museum.

In 1969 worden kasteel en bijbehorende gronden overgedragen aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Na grootscheeps herstel van de oorlogsschade uit de Tweede Wereldoorlog is het gehele complex sinds 1986 weer opengesteld voor publiek.

Bezoek Kasteel Doorwerth

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.