Wolf en lynx

De wolf en de lynx kwamen voorheen in Nederland voor. Nu de ecologische omstandigheden weer geschikt zijn geworden voor deze soorten, hebben ze zich dan ook spontaan in ons land gevestigd.
Deze soorten zijn beschermd en hebben in extensieve bos- en natuurgebieden een toegevoegde ecologische waarde.

Wolf
© Kees Willemsen
Wolf

Nederland is een cultuurlandschap, waar beheer en exploitatie essentieel zijn voor het behoud van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden. Het zo nodig reguleren van het aantal in het wild levende dieren en schadebestrijding zou op termijn noodzakelijk kunnen worden. Mocht dit zo zijn, dan zal een dergelijk ingrijpend besluit op basis van gedegen monitoring door de provincie Gelderland worden genomen, als verantwoordelijke instantie voor het faunabeleid en eventueel te nemen maatregelen

Wolf en mens

Wolven vermijden mensen. Ze merken je al vroeg op en meestal vluchten ze dan of verstoppen ze zich. Mocht je toch een wolf tegenkomen, blijf dan rustig en houd afstand net als bij andere grote wilde dieren. En vergeet vooral niet te genieten van de zeldzame ontmoeting. 

Berichten over wolven die mensen aanvallen, stammen uit het verleden en zijn voor een groot deel terug te voeren op hondsdolheid, een ziekte die in Europa nu nauwelijks meer voorkomt. 

Wat als je een wolf tegenkomt? 

De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel erg klein. Wolven zijn schuw en laten zich niet makkelijk zien. Zelfs hun sporen zijn lastig te vinden. Niet iedere waargenomen wolf blijkt ook een echte wolf te zijn. Vaak gaat het om loslopende honden.  

Mocht je toch een wolf tegen te komen, dan zijn dit de adviezen: 

  • Neem langzaam afstand en loop hem niet achterna 
  • Heb je een hond bij je? Houd hem aan de lijn! 
  • Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken 
  • Voer de wolf niet 
  • Probeer een foto of filmpje te maken en geef je waarneming door aan het Wolvenmeldpunt.
    Zij verzamelen alle waarnemingen.
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.