Beleef de onbekende middeleeuwen op Ammersoyen

Het publiek meenemen in een onvergetelijke beleving van de onbekende middeleeuwen. Met die ambitie zijn wij in 2021 aan het werk gegaan in kasteel Ammersoyen. Wat verscholen ligt onder vloeren of achter dichtgemetselde muren, wordt stap voor stap weer zichtbaar. Verrassingen zijn daarbij niet uitgesloten! Op deze pagina lees je welke mooie stappen er al zijn gezet, met wie en wat we nog gaan doen.

Masterplan Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in ons land. Om de middeleeuwse geschiedenis tastbaar te maken, hebben we een masterplan opgesteld, dat bestaat uit een groot aantal deelprojecten. Niet alleen gaan we de bezoekerspresentatie zowel in het kasteel als op het buitenterrein volledig aanpakken. Ook willen we verschillende ruimtes die tot nog toe gesloten zijn, toegankelijk maken voor publiek. Het moet voor de bezoekers een onvergetelijke beleving van de middeleeuwen worden!

Schervenlab

Wist je dat de gracht van dit imposante kasteel eeuwenlang de bewaarplek was voor talloze gebruiksvoorwerpen vanuit het verleden? Tussen 1959 en 1974 is de gracht uitgegraven en zijn ze boven water gehaald. Een deel van deze eeuwenoude gebruiksvoorwerpen is te bewonderen in het kasteel. Maar op de zolder liggen nog duizenden scherven te wachten op nader onderzoek. Dat doen we onder archeologische begeleiding van vrijwilligers in het `schervenlab’.
Kasteel Ammersoyen is aangesloten bij de landelijke Archeohotspots.

Kom je kijken en puzzel je ook mee?

Aanleg historische kruiden- en hoptuin

De tuin langs de kasteelgracht is eind 2022 helemaal opnieuw ingericht en uitgebreid naar middeleeuws voorbeeld, met kruiden zoals munt, peterselie, keukensalie, citroenkruid, tijm, rozemarijn en lavendel. Langs de muur staan fruitbomen en een zodenbank. De bank is gemaakt naar afbeeldingen op middeleeuwse miniaturen en schilderijen.

Een grote wens van kasteelmanager Annette is nog de aanplant van hopplanten in de hoger gelegen tuin. Want bij een brouwoven en bier hoort hop als een onmisbaar ingrediënt. Deze wens gaat hopelijk in 2023 in vervulling!

Middeleeuwse brouwoven blootgelegd

Dankzij bijna 67.000 euro aan giften van donateurs, kon in 2021 de authentieke middeleeuwse brouwoven worden blootgelegd in de kelder van het kasteel. Het is de enige middeleeuwse oven voor het brouwen van bier binnen de muren van een kasteel in Nederland. Uniek dus. Tijdens de opgravingen bleek al snel dat boven de brouwoven later pijpleidingen zijn gelegd. Deze pijpen zijn inmiddels verlegd, zodat de oven in originele staat te zien is.

Nu de brouwoven is opgegraven willen we die graag een plek geven in een interactieve beleving van een middeleeuwse brouwkelder. Hiervoor is de financiering nog niet rond.

Help je mee?

Bouwfragmenten gerestaureerd

Op de zolder van kasteel Ammersoyen liggen verschillende bouwfragmenten: originele bouwelementen van cultuurhistorische waarde die zijn gevonden tijdens de restauratie van het kasteel. De kleurrijke ridderfiguurtjes en verveeld kijkende leeuwtjes, onderdeel van een oude schouw, lagen al bijna zestig jaar te wachten op aandacht en die hebben ze nu gekregen. De conservering van deze 19e-eeuwse bouwfragmenten is inmiddels door de Stichting Restauratie Atelier Limburg uitgevoerd. Zij krijgen straks een nieuwe plek in de inrichting.

Vrijwilligers gezocht!

Het runnen van een kasteel met omgeving doe je niet zomaar. Daar komt nogal wat bij kijken. Daarom zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers. Binnen een enthousiast team hebben we zowel publieksbegeleiders, kassa- en receptievrijwilligers en housekeeping vrijwilligers nodig.
Daarnaast zoeken we vrijwilligers voor ons nieuw op te zetten schervenlab. Ook voor onze nieuw ingerichte kruiden- en toekomstige hoptuin zoeken we met spoed tuinvrijwilligers!

Wil jij in dit bijzondere kasteel vrijwilliger te worden? Meld je aan en er wacht je een warm welkom.

Vrijwilligersvacatures

Fondsen & donateurs

Wij zijn heel blij dat vele donateurs en de volgende fondsen een financiële bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van deelprojecten van Masterplan Ammersoyen.

Image Image Image
Image Image Image
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.