Bewoners

Opmerkelijke eigenaren

Kasteel Ammersoyen heeft opmerkelijke eigenaren en functies gehad. Dit varieert van woonhuis van de hogere adel tot klooster, gemeentehuis en zelfs wasmachinefabriek.  

De burcht is waarschijnlijk in de 14de eeuw gebouwd door een lid van het geslacht van Herlaer. De Van Herlaers verwierven veel macht, vermogen en dus aanzien in het rivierengebied van midden Nederland. Vanaf 1386 is het kasteel gedurende een korte periode in bezit van de hertogen van Gelre. Daarna komt het door vererving via de familie Van Broekhuizen in bezit van het geslacht Van Arkel. Zo’n twee eeuwen lang bewonen vier generaties Van Arkel het kasteel. In deze periode vindt ook de grote verwoestende brand in 1590 plaats waarna kasteelheer George van Arkel het leven laat. Als kleinzoon Thomas Walraven ruim een eeuw later kinderloos sterft, geraken kasteel en heerlijkheid in Zuid-Nederlandse handen.

De Zuid-Nederlandse eigenaren bewonen het kasteel niet permanent en geven het in beheer bij rentmeesters. De laatste particuliere bewoners Arthur F.M.G. baron de Woelmont laat het kasteel verbouwen en past het aan naar de eisen van comfort en de ‘historiserende’ smaak van zijn tijd. Door schulden gedwongen verkoopt hij het kasteel met bijbehorende gronden in 1873 aan de R.K. kerk te Ammerzoden, waarna het kasteel in gebruik wordt genomen als klooster van de zusters Clarissen.

Een turbulente periode volgt als tijdens de Tweede Wereldoorlog de Bommelerwaard in de frontlinie komt te liggen. Kasteel en dorp worden zwaar getroffen door geallieerde beschietingen van over de Maas en in 1945 moeten de Clarissen het kasteel verlaten. Kort na de oorlog wordt het kasteel gekocht door A. Couperus die er zijn fabriek voor wasmachines en stofzuigers vestigt. In die staat verwerft in 1957 de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen het complex waarna restauratie, inrichting en openstelling voor publiek volgen. Een deel van het kasteel was tot 2002 in gebruik als gemeentehuis van Ammerzoden.

Bezoek Kasteel Ammersoyen

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.