Piano- en vioolconcert

Let op: Dit evenement is geweest.
20 november 2016

De Brediusstichting organiseert op zondag 20 november in kasteel Hernen een concert uitgevoerd door Abel Rodríguez García, viool, en Jelger Blanken, piano. Op het programma staan werken van J. Brahms, H. Wieniawski en de Cubaanse componist Y. Hechavarría.

Tijdens het slotconcert van ‘Muziek in Kasteel Hernen 2016’ was Abels optreden zo indrukwekkend dat besloten werd hem uit te nodigen voor een concert in onze concertreeks. Abel Rodríguez García begon op 7-jarige leeftijd met zijn studie viool. Vanaf 2004 studeerde hij in de Cubaanse hoofdstad Havana. Vanwege zijn excellente spel werd hij daar een jaar eerder dan gebruikelijk toegelaten tot het Instituto Superior de Arte, waarbij hij met zijn toelatingsoptreden de eerste prijs won. Hij trad op tijdens festivals en nam deel aan prestigieuze concoursen in Cuba en Spanje waarbij hij meerdere malen de eerste prijs in de wacht sleepte. Als solospeler debuteerde hij op 16-jarige leeftijd met de Sinfónica de Oriente, in Santiago de Cuba.

In 2011 en 2012 studeerde hij in Zaragoza en in juli 2012 gaf hij een recital als afsluiting van zijn studie aan het Instituto Superior de Arte in Havana, dat hem de ‘Gouden Titel’ opleverde. In de zomer van 2013 maakte hij deel uit van het Penderecki Symfonieorkest o.l.v. de grote componist en pedagoog Penderecki tijdens het festival Musiklandschaft Westfalen in Duitsland. Dankzij beurzen van Spaanse fondsen kon hij van 2013 tot 2016 zijn vioolstudie vervolgen aan het Conservatorium Reina Sofía in Madrid bij Marco Rizzi en zijn studie kamermuziek bij Marta Gulyas. He heeft gewerkt met belangrijke musici zoals Ronald Zollman, Walter Reiter, Leo Brouwer, András Schiff, Antoni Ros-Marbà, Günter Pichler and Zubin Mehta.

Met financiële steun van de Leeuwerik Stichting en met een ‘excellence scholarship’ van het Koninklijk Conservatorium begint hij binnenkort aan zijn masterstudie in Den Haag bij Ilona Sie Dhian Ho.

Jelger Blanken studeerde in 2002 af aan het Conservatorium te Amsterdam, waar hij studeerde bij Mila Baslawskaja en Håkon Austbö. Met de Canadese celliste Rachel Mercer won hij in 2002 de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Eduard van Beinum-studiebeurs. Jelger is sindsdien in allerlei ensembles regelmatig te horen op binnen- en buitenlandse podia en festivals.

Met de bariton Henk Neven concerteerde hij in vrijwel alle grote zalen van Nederland in de serie Het Debuut (2004/2005). Hij trad op in het tweede Franz Liszt Festival, de kamermuziekserie ‘Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest’ en speelde in het Dopper Festival (met het Farkas Quintet), het Grachtenfestival, het Gergiev Festival (met Philippe Graffin), het internationaal muziekfestival in Saint-Nazaire (Frankrijk) en het AVRO Zondagochtendconcert (met het Eolian Ensemble). In juni 2011 verscheen een cd bij het Britse label Onyx Classics van Blanken, in een duo met de violist Philippe Graffin. Deze CD ontving lovende recensies in onder andere Gramophone, The Strad en in de International Record Review.

Jelger Blanken concerteerde in kamermuziekverband met internationaal gerenommeerde topmusici zoals Nobuko Imai, Vladimir Mendelssohn, Michel Strauss, Philippe Graffin en Raphael Wallfisch. Hij is verbonden aan de concertseries en masterclasses van The International Holland Music Sessions, de Internationale Stichting Masterclass Apeldoorn en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. In het kader hiervan speelde hij met internationale toptalenten in de grote muziekzalen van Europa (o.a. Hongarije, Estland, Slowakije). Sinds 2003 is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast legt hij de laatste hand aan zijn proefschrift over netwerken en opvattingen in de Nederlandse hedendaagse klassieke muziekwereld.

Entree € 12,50.

Datum: zondag 20 november

Aanvang : 14.30 uur

Adres: Dorpsstraat 40, 6616AH Hernen

Reserveren: brediusstichting@hetnet.nl of 0487- 531387

Locatie

Kasteel Hernen

Meer info »

Lees verder
x

Gratis magazine Mooi Gelderland

Mooi Gelderland is hét kleurrijke magazine van Geldersch Landschap & Kasteelen. Boordevol informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen en eropuit tips.

Vraag nu een gratis exemplaar aan.
Lees verder »