Dag van het Kasteel

Let op: Dit evenement is geweest.
25 mei 2015

Op tweede pinksterdag , 25 mei, kun je op kasteel Doorwerth historische personages ontmoeten en dansen uit de tijd van Jane Austen bewonderen.

In de middeleeuwen ontstonden kastelen als plekken waar veilig gewoond kon worden en een indringer met boze bedoelingen buiten de deur gehouden werd. Ook functioneerden ze bij uitstek als plaatsen waar recht werd gesproken, feesten gehouden en hoge gasten ontvangen. Toen vanaf 1600 het geschut steeds effectiever werd, bleken de dikke muren van de kastelen niet langer bestand tegen dat moderne geweld. Toch bleven kastelen nog lange tijd huizen met een hoog aanzien. Dat is ook te zien aan de buitenplaatsen die toen werden aangelegd.

Buitenplaatsen zijn zomerhuizen voor de elite, vaak omgeven door uitgestrekte tuinen en parken. Daar kon aangenaam gewandeld worden, gejaagd en feestgevierd. Regelmatig werden vrienden en kennissen uitgenodigd om te genieten van muziek en toneel. De eerste buitenhuizen hadden vaak een kasteelachtig uiterlijk en herinnerden aan de middeleeuwen. In de loop van de zeventiende eeuw kwamen er andere modes in beeld, maar in de negentiende eeuw zien we opnieuw dat de middeleeuwse bouwwijze werd nagevolgd. Soms werden oude kastelen herbouwd, maar dan wel van alle moderne gemakken voorzien.

Op de Dag van het Kasteel 2015 openen zowel kastelen als buitenplaatsen hun poorten. Geniet deze dag ook op Kasteel Doorwerth: ontmoet oude bewoners en bewonder het oude hofdansen.

‘Toevallige ontmoetingen’.
Op maandag 25 mei  lijkt het net alsof de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth weer tot leven zijn gekomen. De bezoeker heeft dan toevallige ontmoetingen met bijvoorbeeld Charlotte Sophie Bentinck, of een van haar kamermeisjes. De keukenmeiden uit de tijd van baron van Brakel vertellen over hun werk en hun werkgevers en u komt de baron zelf tegen. Maar ook de eerste middeleeuwse bewoner, Berend van Doorenweerd, loopt wel eens door het kasteel en even spannend is het verhaal van Schellart van Obbendorf in de ridderzaal. Die meneer die buiten aan het schilderen is, is dat …., nee maar: dat is Theophile de Bock!

Regency dance.
In de ridderzaal zijn elk uur optredens van de  Wolves’ Grove Regency Dancers uit Wolfheze. Deze historische dansgroep heeft zich gespecialiseerd in de formele hofdansen van het begin van de 19de eeuw, de tijd van Napoleon en Jane Austen. Zij treden op in de prachtige kostuums uit die periode. Dansen was toen erg belangrijk. Tijdens het dansen, op een openbaar bal of een privé feest, konden mensen elkaar informeel ontmoeten.

Datum en tijd: 25 mei van 11.00 - 17.00 uur.
Kosten: Er zijn geen extra kosten aan verbonden, slechts de  normale entreeprijs voor het kasteel. 
Informatie: tel. (026) 339 74 06 of Doorwerth@glk.nl
Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth.

 

Locatie

Kasteel Doorwerth

Meer info »

Lees verder
x

Gratis magazine Mooi Gelderland

Mooi Gelderland is hét kleurrijke magazine van Geldersch Landschap & Kasteelen. Boordevol informatie over Gelderse natuur en cultuur, achtergrondverhalen en eropuit tips.

Vraag nu een gratis exemplaar aan.
Lees verder »