Rondleiding eendenkooi

Let op: Dit evenement is geweest.
26 februari 2017

De eendenkooi Batenburg is normaliter niet toegankelijk voor het publiek. Rust in de kooi is namelijk van groot belang. Onder leiding van de boswachter krijgt u op zondag 26 februari de unieke gelegenheid om de kooi te bezoeken. Hij neemt u mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. De kooiker en zijn hondje zijn vandaag aanwezig en zullen een demonstratie verzorgen. Ook zult u onderweg ervaren dat er op de eendenkooi een sfeer van rust en geheimzinnigheid heerst.

Eendenkooien
Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Reserveren is noodzakelijk.

Tijd: start om 14.00 uur. Duur: ca. 2 uur.
Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 4,00 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas.
Opmerkingen: neem een verrekijker mee.
Startlocatie: begin toegangsweg naar de Eendenkooi (Bergharense straat, Batenburg). Parkeren langs de Bergharense straat.
Informatie: Jan Taat, tel. 06-83086024.
Betaling: via Ideal, door te klikken op onderstaande reserveerbutton.

Reserveer hier uw kaartje

 

Locatie

Batenburg

Meer info