Open Monumentendag 15 sep

Let op: Dit evenement is geweest.
15 september 2019

Elk tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Plekken van plezier’ is het thema van Open Monumentendag 2019. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen stelt weer een aantal van haar bezittingen open die normaalgesproken voor het publiek gesloten zijn.  Je  bent van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden. Op zaterdag 14 september zijn er ook monumenten open.

Programma zondag 15 september

Veluwe

 • IJkbasis Loenermark, Loenen 11.00 – 16.00 uur (wandeling met boswachter 10.30 en 14.00 uur).
 • Oliemolen Eerbeek, Eerbeek 11.00 - 16.00 uur
 • Huis Schouwenburg, t Harde 12.00 - 17.00 uur

Rivierengebied

 • Stroomhuis, Neerijnen 11.00 - 17.00 uur
 • Kasteeltuin, Neerijnen 10.00 - 17.00 uur
 • Ruïne Batenburg, Batenburg 11.00 - 17.00 uur
 • Molen Batenburg, Batenburg 11.00 - 16.00 uur
 • Hernense molen, Hernen 12.00 - 16.00 uur
 • Bakhuis Leur, Leur 11.00 - 17.00 uur
 • Toren van Poelwijk, Gendt 10.00 -17.00 uur

Achterhoek

 • Hoeve Eskes, Aalten 10.00 - 17.00 uur

Toegang tot de bovengenoemde locaties is gratis. Bekijk de uitgebreide beschrijving van het programma en de locaties hieronder.

Veluwe

IJkbasis in de Loenermark

Op zondag 15 september geven vrijwilligers van het Kadaster van 11.00 tot 16.00 uur uitleg over de IJkbasis in de Loenermark. Dit bijzondere object is een rijksmonumenten en werd onlangs gerestaureerd. Vanwege de grote geologische stabiliteit van de Loenermark is in 1954 een ijkbasis aangelegd op de Zilvense Heide. Deze had een lengte van exact 576,09226 meter en hier werden de instrumenten van de landmeters van het Kadaster geijkt. Men ging er toen vanuit dat deze ijkbasis 150 jaar gebruikt zou worden, maar eind jaren negentig van de vorige eeuw werd het nut van deze ijkbasis achterhaald. Vanaf dat moment was het namelijk mogelijk om landmeting met behulp van satellieten (vergelijkbaar met het huidige GPS-systeem) uit te voeren. Bezoek van de ijsbasis is mogelijk op eigen gelegenheid of onder leiding van de boswachter.

Op eigen gelegenheid
Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats nabij de schaapskooi van de Loenermark aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Vanaf deze locatie kun je op eigen gelegenheid te voet of per fiets naar de ijkbasis (afstand 3 km). Op de parkeerplaats liggen flyers met de route naar de ijkbasis. Ook is er bewegwijzering vanaf de parkeerplaats naar de IJkbasis.

Met de boswachter mee
Vanaf de parkeerplaats nabij de schaapskooi start om 10.30 en 14.00 uur een excursie met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Duur: 2,5 -3 uur. De wandeling gaat via bos en heidevelden naar de IJkbasis en weer terug. Onderweg vertelt hij over de geschiedenis van de Loenermark en andere wetenswaardigheden. Deelname is gratis. Niet geschikt voor mindervaliden en/ (kleine) kinderen.

Bereikbaarheid parkeerplaats
Per auto: A50 Arnhem-Zwolle, afslag Loenen (Gelderland). In Loenen meteen na restaurant de Loenermark rechtsaf (Droefakkers). De Droefakkers ca. 3 km afrijden tot de parkeerplaats bij de schaapskooi.

Oliemolen Eerbeek

Op zondag 15 september kun je van 11.00 tot 16.00 uur de Oliemolen van Eerbeek bezoeken. Een team van vrijwillige molenaars vertelt alles over de molen en het olieslaan. Adres: Kanaalweg 3 te Eerbeek.

Huis Schouwenburg, ’t Harde

Op zondag 15 september is Huis Schouwenburg gratis opengesteld voor publiek, van 12.00 tot 17.00 uur. Je kunt een deel van het huis en de tuin bezichtigen. Dit is bijzonder, want het huis is particulier bewoond en slechts incidenteel open voor bezichtiging. Delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw,  maar het is in de loop der tijd vele malen verbouwd en gerestaureerd. In de zaal zal het een en ander te zien zijn over de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Adres: Schouwenburg 2, 8084PE, ’t Harde.

 

Rivierengebied

 Landgoed Waardenburg en Neerijnen, Waardenburg

Op zondag 15 september zijn het Stroomhuis en de kasteeltuin van Neerijnen van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek.

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. Een vrijwilliger van het Stroomhuis geeft uitleg over de accu’s, transformators, de telecomruimte en andere onderdelen die in het gebouw aanwezig waren. Geniet van een hapje en een drankje in de Uit-spanning. Of bezoek om 15.00 uur het zondagmiddagconcert in de voormalige toestellenzaal (reserveren concertkaartjes verplicht via stroomhuisneerijnen.nl ).

Kasteeltuin
Bewonder de vele struiken, kruiden en bloemen. Ga even zitten op een bankje en geniet van de rust in de omsloten tuin.

Parkeren: In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. Ook kan er geparkeerd worden bij Huis Neerijnen. Je kunt al wandelend langs beide locaties.

Hernen-Leur-Batenburg, Land van Maas en Waal

Op zondag 15 september zijn de ruïne Batenburg, kasteel Hernen en  Bakhuis Leur van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De Hernense molen is geopend van 12.00 tot 16.00 uur en van 11.00 tot 16.00 bent je van harte welkom in de Batenburgse molen. Deze bijzondere gebouwen in het Land van Maas en Waal liggen op steenworp afstand van elkaar, dus het combineren van de diverse locaties is prima te doen.

Ruïne Batenburg
De geschiedenis van deze ruïne gaat terug naar de 12de eeuw, toen op een kunstmatige heuvel een toren werd gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze uitgebreid tot een omvangrijk kasteel. Het ging echter verloren door brand 1794 en is nooit herbouwd. Geldersch Landschap & Kasteelen heeft de ruïne sinds 1952 in eigendom. Adres: Molendijk 11 te Batenburg.

Batenburgse molen
De Batenburgse molen is een gesloten standerdmolen. De onderbouw ervan is van steen (achtkantig) en de bovenbouw (kast en kap) van hout. De molenaar vertelt je er alles over. De Batenburgse molen is op zondag 15 september geopend van 11.00-16.00 uur. Adres: Molendijk 13, Batenburg.

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen behoort tot de belangrijkste voorbeelden van verdedigbare huizen in ons land. In het interieur zijn de middeleeuwen nog indringend aanwezig met de voor Nederland unieke overdekte weergangen. Omdat het sinds de 17de eeuw nauwelijks bewoond is geweest, heeft het kasteel nog een sterk oorspronkelijk karakter.

Let op: Kasteel Hernen is niet gratis open, maar met korting te bezoeken. Entree: € 6,00 i.p.v. € 7,50 en kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,40 i.p.v. € 4,50. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot kasteel Hernen. Alle andere locaties zijn gratis te bezichtigen. Adres: Dorpsstraat 40 te Hernen.

Hernense molen
Op zondag 15 september is de Hernense beltkorenmolen geopend van 12.00 tot 16.00 uur.  De term "belt" komt van de aarden wal die als een soort berg of "belt" na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. Andere type molens hebben hiervoor een stelling rondom de molen (stellingmolen). De molenaar is aanwezig om de bezoekers te woord te staan en toelichting te geven. Afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden. Adres: De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.

Bakhuis Leur
Op zondag 15 september worden lekkernijen gebakken in de historische takkenbosoven uit 1840. Je kunt zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en het verhaal horen van Bakhuis Leur. De oven wordt tot ca 11.00 uur gestookt en om 11.30 uur wordt het vuur uit de oven gehaald zodat om 12:00 uur de eerste broodjes gebakken worden. Je bent van harte welkom voor koffie, thee en zelf gebakken koekjes, brood en banket. Adres: Van Balverenlaan 1b in Leur.

Toren van Poelwijk, Gendt (Gld)

De toren van Poelwijk en de foto-expositie in Huize Poelwijk zijn op zondag 15 september van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen. De 15de-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het beneden vertrek zijn nog trompe-l'oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heb je fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. Bekijk ook de foto-expositie 'Jaargetijden op de Poelwijk' van Henk Klaassen van de Historische Kring Gendt. En maak een wandeling over gemaaide paden door de natuurtuinen die een grote diversiteit aan bomen, struiken en bloemen herbergen. Koffie, thee en appelsap verkrijgbaar. Adres: Landgoed Poelwijk Poelwijklaan 5 te Gendt. Meer informatie is te vinden op www.landgoedpoelwijk.nl.

 

Achterhoek

Hoeve Eskes

Op zondag 15 september kun je Boerderij Eskes tussen 10.00 en 17.00 uur gratis bezoeken. Het boerderijtje maakt deel uit van landgoed Walfort, gelegen tussen Aalten en Bredevoort in de Achterhoek. Het is een landgoed van ruim 50 hectare bos en weiland met een eeuwenoude Havezathe Walfort en Saksisch boerderijtje Eskes. Bezoekers kunnen het erf met schuurtjes en waterput met haalboom bekijken. Ook is de deel, de plek waar vroeger het vee stond, te bekijken. De boerderij is vanouds een icoon van monumentaal erfgoed in Aalten. Het was vaak onderwerp voor kunstschilders en tekenaars en diverse bruidsparen hebben Eskes gebruikt als decor voor hun bruidsreportage. Adres: Walfortlaan 3, 7121 LJ, Aalten.

 

De zeven opengestelde kastelen zijn met korting te bezoeken. Meer informatie over de kastelen op https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/kastelen/.

 

Locaties

Landgoed Schouwenburg

Meer info

Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Meer info

Loenermark

Meer info

Batenburg

Meer info

Land van de Heerlijkheden - bakhuis Leur

Meer info