Nachtzwaluwenexcursie

28 mei 2022

De nachtzwaluw of geitenmelker vliegt vooral in de schemering en in het donker. Zijn zang is een bijzonder, trillend geluid dat hij na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost laat horen.

De contactroep van een nachtzwaluw is het gemakkelijkst te ontdekken door goed te luisteren. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om contact te leggen met soortgenoten. Overdag ligt de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort overdag moeilijk te ontdekken.

Met een beetje geluk is hij ’s avonds te horen en/of te zien. Een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

  • Tijd: start om 21:00 uur. Duur: ca. 2,5 uur.
  • Deelname: 8,00 euro p.p., donateurs 3,00 euro p.p. op vertoon van een geldige GLK donateurspas.
  • Opmerking: deze wandeling is, gezien het late uur en de noodzakelijke stilte, niet geschikt voor kinderen. De boswachters weten op welke plekken de nachtzwaluwen te vinden zijn. 100% garantie op het horen en zien van deze vogels kunnen we echter niet geven; of ze zich goed laten horen en zien is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het blijft de natuur.
  • Tip van de boswachter: neem iets mee om te zitten, omdat we misschien enige tijd moeten wachten om de vogel te horen of waar te nemen. Trek stevige wandelschoenen aan.
  • Startlocatie: vanaf de parkeerplaats aan de oostzijde voorbij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom.
  • Routebeschrijving: vanuit Ede na ca. 3 km op de tweede rotonde bij Steakhouse Amadeus afslag links nemen en dan direct weer (schuin) rechtsaf richting Wekerom (= Wekeromse weg). Langs tuincentrum De Driesprong (a/d rechterhand) na 2,5 km linksaf bij ANWB paddenstoel nr. 203337/001 = de Immenweg. Na ca. 50 m. rechtsaf (zie blauw bord “Parkeren”). Je passeert rechts de voormalige vuilstortplaats; links is een raster. Na ruim 1 km is links een parkeerplaats. Let op de gele richtingpijlen. Vanaf Wekerom: na ca. 2,5 km. rechtsaf bij ANWB paddenstoel 203337/001 = de Immenweg. Verder zoals hiervoor. Aan de Wekeromse weg staat aan beide zijden van de weg, voor de afslag naar de Immenweg een aanwijsbord van Geldersch Landschap & Kastelen.
  • Informatie: Wiebe Verbaan, tel. 0318-611947 of Dirk van der Plaat, tel. 06-28849331.
  • Reserveren: vooraf online reserveren is noodzakelijk. Dit kan door te klikken op onderstaande button ‘Beschikbaarheid tonen’. Doe dit tijdig want er is een beperkt aantal kaartjes.
Corona: voor deelname aan de activiteiten gelden naast de RIVM richtlijnen ook enkele deelnameregels, zodat iedereen veilig kan genieten van onze activiteiten. Lees de deelnameregels.

Beschikbaarheid tonen

Wilt u gratis of met korting mee met de excursies? Word dan nu donateur.

Locatie

Wekeromse Zand

Meer info