Koekkoek op bezoek

10 oktober 2020 - 2 mei 2021

De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Barend Cornelis Koekkoek, door zijn tijdgenoten ‘prins der landschapsschilders’ genoemd, zette bewust de stap naar de provincie om daar de natuur en de bijzonderheden van de uiterwaarden van de Rijn, de stuwwallen uit de ijstijd, de aangrenzende bossen en de kastelen op het doek vast te leggen. Koekkoek wilde de eigen omgeving ontdekken, het echte leven weergeven, kortom de schoonheid lag voor de deur. De omgeving van de kleine stad Kleef was in de 19de eeuw een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapschilders om te werken. Sommige schilders waren en in Oosterbeek en in Kleef actief. De twee schilder koloniën hebben een historische binding. Als Nederlander ging Barend Cornelis Koekkoek naar het buitenland, nu keert hij tijdelijk terug in zijn vaderland. 

In 1834 verhuisde Koekkoek naar Kleef, een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapsschilders om te werken. In zijn voormalige woonhuis is nu het B.C. Koekkoek-Haus gevestigd, een museum gespecialiseerd in onder andere Nederlandse landschapskunst uit de Romantiek. In verband met de tijdelijke sluiting van het Koekkoek-Haus vanwege renovatiewerkzaamheden zijn de hoogtepunten uit de collectie binnenkort te zien in Museum Veluwezoom met als kern B.C Koekkoek, zijn familie en zijn school der 'Kleefse Romantiek'. Er is ook werk te zien van Nederlandse tijdgenoten, onder anderen Johannes Warnardus Bilders, Laurens Hanedoes en Cornelis Lieste.

Bezoeken

De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangskaartje van kasteel Doorwerth. Vanwege de corona maatregelen bezoekt u eerst de andere ruimten in het kasteel.

Wilt u exclusief en op uw gemak de "Koekkoek op bezoek" tentoonstelling (3 zalen) bezoeken, dan kan dat iedere dag van 10.45 - 11.45 uur en van 16.00 - 17.00 uur.

Alleen tentoonstelling

Tentoonstelling plus kasteel

Voor meer informatie en beelden van tentoonstelling klik hier

Tip
U kunt uw bezoek aan de tentoonstelling combineren met een brunch of lunch verzorgt door Kasteelcafé de Zalmen: een 'Sunny brunch' en 'Late lunch' arrangement.

 

 

Locatie

Kasteel Doorwerth

Meer info