Gijsbreght van Amstel

Let op: Dit evenement is geweest.
20 december 2019

Op 20 december 2019 speelt Theater Kwast eenmalig een try-out van hun succes-productie Gijsbreght van Aemstel op kasteel Doorwerth. Voor het derde jaar op rij opent Theater Kwast het Amsterdamse theaterjaar met deze klassieker, die traditioneel gezien altijd rond nieuwjaarsdag in de Amsterdamse stadschouwburg werd gespeeld. Een theatertraditie die liep van 1638 t/m 1668 en door Kwast nieuw leven in is geblazen op de geboortegrond van het stuk, namelijk in de resten van de eerste Schouburgh van Nederland op de Amsterdamse Keizersgracht. Nu is deze authentieke Gijsbreght voor het eerst te zien buiten de hoofdstad, binnen de muren van het prachtige Kasteel Doorwerth.

Gijsbreght van Aemstel door de ogen van Rembrandt
Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten met de oer-première van de Gijsbreght. Verborgen tussen het publiek legde Rembrandt van Rijn in vlugge schetsen enkele scénes vast voor het nageslacht. Schetsen van de hand van deze grootmeester die Kwast gebruikt om de originele kostuums te recreëren. Daarnaast laat Kwast in deze voorstelling zien, dat de recente benadering van de Gijsbreght als klassiek toneel niet deugt en er zelfs voor zorgt dat het stuk niet tot zijn recht komt. De stukken van Vondel lagen namelijk dichter tegen musical of revue aan, dan tegen klassiek toneel; zang, dans en spektakel vormden een essentieel onderdeel van het theater in de Gouden Eeuw. Kwast laat dit allemaal zien en gebruikt het om de Gijsbreght van Aemstel zijn volle artistieke en morele zeggingskracht terug te geven.

Zo haalt Theater Kwast het gevoel van de originele Gijsbreght terug. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding, maar komt bruisend van de energie tot leven in deze authentieke setting. En dus zullen Vondels alexandrijnen weer schallen, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, ontscheept het schip ‘Het Zeepaerd’ zijn gevaarlijke lading en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

Gijsbreght gaat de stad uit
Op vrijdag 20 december 2019 figureert het prachtige Gelderse kasteel Doorwerth één avond als het ‘Slot van de heren van Aemstel’. Op deze avond speelt Theater Kwast namelijk eenmalig de Gijsbreght van Aemstel binnen de muren van dit eeuwenoude slot.

Wanneer: Vrijdag 20 december 2019, 20.00 uur, duur 75 minuten (geen pauze)
Tickets: Volwassenen € 24,50 / Jongeren & studenten tot 25 jaar €18,50

Koop hier uw ticket 

 

Locatie

Kasteel Doorwerth

Meer info