Nachtzwaluwexcursie

Let op: Dit evenement is geweest.
18 juli 2018

Heerlijk! Het is hartje zomer. Op het kale Wekeromse Zand zijn de klimatologische verschillen onder een open hemel tussen dag en nacht dan vaak extreem. Op de overgang van het zand naar het begroeid terrein, zoals op de heide, is dat milder het geval. Dat is het jachtterrein van bijzondere dieren zoals de nachtzwaluw. De nachtzwaluwen liggen overdag stil op de grond of op een tak en vertrouwen erop dat hun verenkleed met schutkleuren bescherming biedt. Hierdoor zijn ze overdag moeilijk te ontdekken. Nachtzwaluwen vliegen vooral tijdens de schemering en in het donker.
Tijdens deze excursie gaat u samen met de boswachter op zoek naar de nachtzwaluw op het Wekeromse Zand. Als u heel goed luistert, hoort u zijn bijzondere zang en contactroep; een trillend geluid. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om zo contact te leggen met soortgenoten. Deelname aan deze excursie is een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk.

Tijd: start om 20.30 uur. Duur: ca. 2,5 uur.
Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. De excursie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar (stilte nodig).
Opmerking: onze boswachters weten op welke plekken de nachtzwaluwen te vinden zijn. 100% garantie op het horen en zien van deze vogels kunnen we echter niet geven; of ze zich goed laten horen en zien is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het blijft de natuur. Neem een verrekijker mee en iets om op te zitten.
Startlocatie: de parkeerplaats aan de oostzijde voorbij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom.
Routebeschrijving: vanuit Ede na ca. 3 km op de tweede rotonde bij Steakhouse Amadeusafslag links en direct weer (schuin) rechtsaf richting Wekerom (= Wekeromse weg). Langs tuincentrum De Driesprong (a/d rechterhand) na 2,5 km linksaf bij ANWB paddenstoel nr.203337/001 = de Immenweg. Na ca. 50 m rechtsaf. U passeert rechts de voormalige vuilstortplaats; links is een raster. Na ruim 1 km is links de parkeerplaats. Let op de gele richtingpijlen. Vanaf Wekerom na ca. 2,5 km rechtsaf bij ANWB paddenstoel nr. 203337/001= de Immenweg. Verder zoals hiervoor. Aan de Wekeromse weg staat aan beide zijden vande weg voor de afslag naar de Immenweg een aanwijsbord van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Informatie: Wiebe Verbaan, tel 0318-611947 of Dirk van der Plaat, tel. 06-28849331.
Betaling: via Ideal, door te klikken op onderstaande reserveerbutton.

Met korting meewandelen? Word dan nu donateur.

Reserveer hier uw kaartje

 

Locatie

Wekeromse Zand

Meer info