Nachtzwaluwexcursie

Let op: Dit evenement is geweest.
23 juli 2021

Je hoort de nachtzwaluw eerder dan je hem ziet. Zijn ratelende roep in de schemer is niet te missen. Helaas zie je hem maar zelden. Je moet hem zoeken bij bos omzoomde heidevelden en open duingebieden.

Overdag ligt de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor zijn nachtzwaluwen overdag moeilijk te ontdekken. Met een beetje geluk is hij ’s avonds te horen en/of te zien.

Nachtzwaluwen jagen in de late avond en nacht op insecten zoals nachtvlinders, muggen en kevers. Ze vangen hun prooi met wijd opengesperde snavel. De veren zijn zacht (zoals bij uilen) zodat ze geruisloos kunnen vliegen. Hun grote ogen hebben een breed blikveld. Ze kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar bewegen.

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere vogel? Dwaal met onze boswachters in de avondschemering over de Loenermark en luister naar de sonore ratelende roep van de nachtzwaluw. Dit is een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Het zien jagen van deze mysterieuze vogel is het hoogtepunt van de wandeling.

Vooraf online reserveren is noodzakelijk.

  • Tijd: start 21.00 uur. Duur: ca. 2,5 uur (afhankelijk van de waarneming)
  • Deelname: 8,00 euro p.p., donateurs 3,00 euro p.p. op vertoon van een geldige GLK donateurspas. De excursie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.
  • Opmerkingen: onze boswachters weten op welke plekken de nachtzwaluwen te vinden zijn. 100% garantie op het horen en zien van deze vogels kunnen we echter niet geven; of ze zich goed laten horen en zien is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Het blijft de natuur.
  • Tip van de boswachter: neem iets mee om op te zitten, omdat we misschien enige tijd moeten wachten om de vogel te horen/waar te nemen. En trek goed schoeisel aan, het terrein kan lastig begaanbaar zijn.
  • Startlocatie: vanaf de parkeerplaats nabij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Routebeschrijving: A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.
  • Reserveren: vooraf online reserveren is noodzakelijk. Dit kan door te klikken op onderstaande reserveerbutton. Doe dit tijdig want er is een beperkt aantal kaartjes.
Corona: voor deelname aan de activiteiten gelden naast de RIVM richtlijnen ook enkele deelnameregels, zodat iedereen veilig kan genieten van onze activiteiten. Lees de deelnameregels.

Reserveren

Wilt u gratis of met korting mee met de excursies? Word dan nu donateur.

Locatie

Loenermark

Meer info