Waarom kinderen een echt kasteel met opa en oma willen bezoeken

Al slenterend door de mooie kamers ervaar je hoe het leven op een kasteel er vroeger aan toeging. Prinsessen, ridders, jonkvrouwen en de poortwachter. De helden van vroeger spreken tot de verbeelding van kinderen. Niets is leuker om samen met je kleinkinderen een kasteel te bezoeken en samen op ontdekking te gaan. Lees hier 7 redenen waarom een bezoek aan een kasteel een geweldige dag uit is.

1. Opa en oma vertellen over de vaderlandse geschiedenis
De spannende verhalen van jou als kasteelgids komen tot leven als jullie over de vloertegels lopen waar de prinsessen – eeuwen eerder – over schreden. Je voelt de spanning in de paardenstal, waar de ridders – op precies die plek – hun paarden zadelden voor gevaarlijke veldslagen. Kleinkinderen vinden het heerlijk om aan de hand van jou als gids te leren hoe mensen in zo’n groot kasteel leefden.

2. Ga op ontdekkingstocht door het kasteel
Doordat je kleinkinderen zelf door het grote gebouw lopen, de smalle trappen oprennen, aan de zware ketting van de ophaalbrug trekken en ver uitkijken over de kantelen op het dak van het kasteel, leren zij hoe het is om te bewegen door het kasteel. De korte traptreden zijn niet altijd even makkelijk, zeker niet met een zwaar harnas aan. En als je wat vergeten was, moest je weer terug, helemaal naar de andere kant. Telefoon hadden ze nog niet om de dienstmeid te appen iets te komen nabrengen. In veel kastelen zijn er speurtochten die je helpen alle bijzondere plekjes van het kasteel te ontdekken. Help op Kasteel Hernen Poortwachter Hendrik met zijn poortwachter taken en wie weet vind je uiteindelijk nog een kleine beloning. In huis Zypendaal kunnen de kinderen een speurtocht doen in de stijlkamers van de Familie Brantsen.

3. Ervaar dat het kasteelleven niet een groot sprookje was
In het kasteel werd gefeest, gedanst en soms zelfs gevochten door ridders. Maar meestal moest er hard gewerkt worden. Ook kinderen kregen weleens klusjes. Paardenstallen uitmesten, kleding maken, het eten bereiden, de ridderschilden met de hand schilderen en zorgen dat alle haarden bleven branden: de dagen waren lang en er werd hard gewerkt. En wat denk je van de hygiëne op een kasteel? Niet alleen de plonsplee kwam uit in de gracht, heel veel afval werd in de gracht gedumpt. Nee, het leven op een kasteel was geen groot sprookje. Op veel kastelen kunnen kinderen zelf klusjes uitproberen en zo de kasteeldame en kasteelheer te helpen. Zo ook op kasteel Doorwerth.

4. Fantaseer erop los en kruip in de rol van een ridder of prinses
In een echt kasteel fantaseren je kleinkinderen over hoe het was om een ridder of prinses te zijn. Mooi aangekleed in harnas met nepzwaard of een jonkvrouwe-japon bewegen zij zich door geheime gangen het kasteel op zoek naar schatkistjes. Huis Verwolde en kasteel Rosendael organiseren met enige regelmaat de workshop ‘Hoe leer ik een prins of prinses te zijn?’ Je kleinkinderen leren hoe een prins en prinses gedag zeggen. Buigen zij ook? En hoe houden ze hun beker vast? Hoe hebben ze geleerd zo recht te lopen?

5. Verkleed jezelf in een riddertenue of prinsessenjurk

Niet voor niets kiezen veel stellen ervoor om hun trouwfoto’s bij een kasteel te laten maken. Een bezoek aan een kasteel is een geweldige kans om samen, met de prachtige tuin of met het kasteel op de achtergrond, op de foto te gaan. In kasteel Ammersoyen kan jouw kleinkind zich in riddertenue of prinsessenjurk tonen. Gegarandeerd samen pret én leuke foto’s!

6. Op avontuur in de kasteeltuinen
Bij veel kastelen zijn er avontuurlijke tuinen te vinden. De kinderen rennen door de tuin en sprinten de kasteeltrappen op. Jouw kleinkind vermaakt zich, net zoals de kinderen vroeger deden, in de buitenlucht. In kasteel Cannenburch gaan je kleinkinderen op stap met een knapzak met een leuke vragenlijst om de tuin te ontdekken. In kasteel Rosendael is een heus blotevoeten pad. Bij de beroemde ‘bedriegertjes’ hebben de kinderen volop pret, in de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten.

7. Op pad met de boswachter
Ga met de kleinkinderen op pad met de boswachter. Rondom de opengestelde kastelen en in natuurgebieden worden veel activiteiten met de boswachter georganiseerd. Van dierensporen zoeken tot avondwandelingen.

bron: www.opanoma.nl