Kasteel Hernen

Familie Van Wijhe

In het dorpje Hernen, in het land van Maas en Waal, ligt kasteel Hernen. Anders dan veel andere Nederlandse kastelen is kasteel Hernen nooit verwoest of belegerd. Het is ook nooit ingrijpend verbouwd of gemoderniseerd. Daardoor krijg je in kasteel Hernen een goede indruk van hoe een middeleeuws kasteel er uitzag.

Donjon

Waarschijnlijk is men met de bouw van kasteel Hernen begonnen rond 1350. Alart van Driel gaf toen opdracht om een vierkante donjon te bouwen. Een donjon is een versterkte woontoren. Later werd tegen de donjon een muur gebouwd van 2,5 meter dik. Deze werd zo gebouwd dat er een rechthoekige binnenplaats ontstond. Boven op de muren waren open gangen met werp- en schietgaten. Op deze weergangen stonden wachters om het kasteel te bewaken.

Familie Van Wijhe

De bouw van het kasteel gebeurde vooral onder de familie Van Wijhe, eigenaren van 1406 tot 1646. Belangrijk voor de bouwgeschiedenis van het kasteel zijn de veldovens op 600 meter ten noordoosten van het kasteel. Deze zijn in 2002 blootgelegd. De ovens dateren van omstreeks 1400 en zijn aangelegd voor de productie van de vele duizenden bakstenen die nodig waren voor de bouw van het kasteel. Het was toen gebruikelijk dat de bouwstenen ter plaatse werden vervaardigd. De klei werd lokaal gedolven en gebakken in de overdekte ovens. In een latere periode is het kasteel uitgebreid met woonvertrekken. Een wapensteen met de wapens van het echtpaar Van Wijhe-Van Egeren uit 1555 boven de ingangspoort in de oostvleugel markeert de voltooiing van dit bouwproces.

Andere eigenaren

In 1646 werd de familie Van Reede van Saesfeld eigenaar en in 1682 de familie Van Steenhuys. Het 16e-eeuwse karakter bleef goed bewaard, ondanks kleine wijzigingen, zoals de vergroting van de ramen na 1682. In de 18de en 19de eeuw erfden verschillende Zuid-Nederlandse families het kasteel. Maar zij verbleven er niet vaak. Daardoor is het middeleeuwse kasteel nooit ingrijpend aan de smaak van de tijd aangepast. Rond 1850 stortte de woontoren in en die is nooit meer opgebouwd. In 1883 werd het kasteel gekocht door de familie Den Tex. In 1940 schonk Mevrouw Metelerkamp-van Bronkhorst-Den Tex het kasteel aan Geldersche Kasteelen. Dit was eigenlijk de directe aanleiding voor de oprichting van de stichting. De stichting heeft er voor gezorgd dat er genoeg geld bijeen kwam om het kasteel te laten restaureren. In 1957 was het herstel van kasteel Hernen voltooid.

Tv-serie Floris

Leuk om te weten is dat kasteel Hernen een belangrijke rol heeft gespeeld in de televisieserie 'Floris' uit de zestiger jaren, waarin Rutger Hauer destijds de hoofdrol speelde. Vraag maar aan je opa of oma.

Hernen nu

Nu kun je het kasteel bezoeken. Door de binnenplaats, de dikke muren en de weergang krijg je echt het gevoel dat je in de late Middeleeuwen terecht bent gekomen. Tijdens de openingstijden kun je zelf met de “pratende lamp” op avontuur door het kasteel en kan je gratis of tegen een kleine meerprijs meedoen met een activiteit. Verder worden er regelmatig evenementen voor jong en oud georganiseerd, en kun je er vergaderen en trouwen.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over kasteel Hernen? Ga dan mee met een rondleiding door het kasteel. Na afloop weet je nog meer en kun je een perfecte spreekbeurt houden! Naar de website van kasteel Hernen.