Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth ligt in de uiterwaarden van de Rijn bij het dorp Doorwerth. Oorspronkelijk werd de burcht gebouwd op een oeverwal langs deze rivier. Een strategische plek, want het kasteel stond hier hoog en droog en er was water om de gracht te vullen. Bovendien kon je vanuit het kasteel goed in de gaten houden wie er langs kwam over de rivier. Er werd ook geld aan de rivier verdiend, door tol te heffen.

Gebouwd met rivierklei

Kasteel Doorwerth wordt in 1260 voor het eerst beschreven. In dat jaar werd het toen nog houten kasteel belegerd door de troepen van de bisschop van Utrecht en in brand gestoken. Ongeveer twintig jaar later heeft Hendric van Dorenweerd een stenen kasteel gebouwd op dezelfde plek. De klei die hier voor nodig was, was in de omgeving volop te vinden. Waarschijnlijk zijn de stenen gebakken in de steenovens die vlak bij het kasteel lagen. Het kasteel zag er toen nog niet uit zoals nu. Door de eeuwen heen hebben verschillende families het kasteel uitgebreid tot zijn huidige vorm en is Doorwerth meerdere malen gerestaureerd.

Verbouwingen

Het oudste gedeelte uit ongeveer 1280 was een rechthoekige woontoren, op de plek van de huidige oostvleugel. En net zo groot. Rond 1400 werd de woontoren aan de noordzijde uitgebreid. In de loop van de 15de eeuw ontstonden vier vleugels rond een binnenplein. Daem Schellart van Obbendorf en zijn vrouw Walrave van Voorst begonnen na hun huwelijk in 1558 met moderniseringen. Daardoor kreeg de hoofdburcht rond 1560 zijn huidige gezicht. Verschillende families bewoonden en verbouwden het kasteel.

Restauraties

Aan het eind van de 19de eeuw was Doorwerth alweer vervallen. Gelukkig kocht F.A. Hoefer het kasteel in 1910. Hij bracht het onder in de vereniging 'De Doorwerth' en organiseerde de restauratie die in 1915 werd voltooid. Na deze restauratie vond Commanderij Nederland der Johanniter Orde onderdak in kasteel Doorwerth. Kort na de Slag om Arnhem in september 1944 werd het kasteel door Duitse vernielzucht en geallieerde beschietingen deels verwoest. In 1946 begon Vereniging De Doorwerth met de volgende restauratie van het kasteel. Deze werd in 1983 voltooid door Stichting Geldersche Kasteelen. De restauratie heeft dus wel 37 jaar geduurd! Kasteel Doorwerth is nu weer een indrukwekkend gebouw met een hoofdburcht en een voorburcht. Het kasteel dat je nu ziet, is zoals het rond 1650 was. Na afronding van de restauratie is de burcht ingericht en voor publiek geopend.

Doorwerth nu

Er valt tegenwoordig veel te ontdekken: de ridderzaal, een gevangenis met een spijkerplafond, de geuren en geluiden in de keuken en eetkamer... Ook kun je een echt harnas aantrekken. En vergeet niet te zoeken naar de metershoge beer. Verder worden er regelmatig evenementen voor jong en oud georganiseerd, en kun je er vergaderen en trouwen.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over kasteel Doorwerth? Bezoek dan het kasteel. In elke kamer is veel informatie te vinden. Na afloop weet je een heleboel en kun je een perfecte spreekbeurt houden! Naar de website van kasteel Doorwerth.