Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch ligt op de Noord-Veluwe, in het dorp Vaassen. In geen ander huis of kasteel van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn zoveel portretten en voorwerpen van de vroegere bewoners te zien als hier.

Op de Veluwe

Kasteel Cannenburch in Vaassen stamt al uit de middeleeuwen. Toen de beroemde veldheer Marten van Rossem het kasteel in 1543 kocht, was het een ruïne. Bovenop de resten bouwde hij het huidige kasteel Cannenburch. Marten van Rossem was al 65 jaar en bouwde de Cannenburch als jachtslot voor zijn oude dag. De Cannenburch leek wel op een kasteel, met hoektorens, gracht en ophaalbrug. Maar de muren waren veel te dun en de ramen te groot om het kasteel goed te kunnen verdedigen. Waarom de Cannenburch op deze plek op de Veluwe is gebouwd, is niet bekend. Misschien was er in de vroege middeleeuwen een kruispunt van twee handelswegen. Op zo’n kruispunt stond meestal een gebouw waar reizigers en handelaren konden overnachten. Zo waren ze meteen beschermd tegen de vele struikrovers die de woeste vlakte van de Veluwe onveilig maakten. Waarschijnlijk werd het oorspronkelijke kasteel gebouwd door de hertogen van Gelre als jachtslot of als overnachtingplaats.

Laatste eigenaren

Van het huis zoals Marten van Rossem het bouwde, zie je nog een beetje terug. Rond 1750 werd het kasteel flink uitgebreid. De bewoners lieten het volgens de laatste mode inrichten. Vanaf 1881 werd het kasteel een paar keer verkocht. De laatste eigenaar was een Duitse familie. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse staat het kasteel in beslag genomen. Zij verkocht het in 1951 voor één gulden aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Bijzondere kasteelvrouw

Na de dood van Marten van Rossem kwam het kasteel in handen van zijn neef Hendrik van Isendoorn à Blois. Deze familie heeft het kasteel tot 1881 in bezit gehad. Rond 1750 woonden Anna van Renesse op de Cannenburch. Zij was getrouwd met Johan Frederik van Isendoorn à Blois. Anna was een bijzondere kasteelvrouw. Omdat haar echtgenoot vaak weg was, zorgde Anna voor het kasteel. Zij was ook verantwoordelijk voor de boerderij en de twintig watermolens. Uit het kasboek dat zij bijhield, blijkt hoe het dagelijks leven op het kasteel eruit zag. De bewoners aten veel vers vlees, dronken koffie en thee en lieten wijn uit Spanje en Frankrijk komen. Ook Sinterklaas en carnaval werden uitbundig gevierd. De familie was katholiek. Dat is opmerkelijk, want het grootste deel van de bevolking op de Veluwe was gereformeerd. Na de reformatie mochten er geen openbare katholieke kerkdiensten gehouden worden. Daarom bouwde de familie een eigen huiskapel in het kasteel.

Cannenburch nu

Tussen 2007 en 2010 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen hard gewerkt aan de restauratie en opnieuw inrichten van park, kasteel, twee andere gebouwen en het voorplein. Dat was hard nodig, want het blijft niet vanzelf zo mooi! In het park kunnen mensen die daar verstand van hebben wel 450 jaar geschiedenis van tuin- en parkaanleg terugvinden. Maar daar kon je tot voor kort niet meer veel van zien door begroeiing, stormschade en te weinig onderhoud in het verleden. Gelukkig ligt nu om het kasteel weer een bijzondere tuin en een mooi park. Tuinmannen zorgen er nu voor dat het mooi onderhouden blijft.

Rondleiding door de vroege bewoners

Het kasteel is van binnen ingericht als museum. De meubels, schilderijen en andere spulletjes zijn allemaal heel oud. Je ziet dus hoe de mensen in de achttiende eeuw leefden. Op de zolder wacht een leuke verrassing! Als je het kasteel, park en bouwhuis bezoekt kom je steeds de vroege bewoners tegen: kasteelheer Marten van Rossem, kasteelvrouwe Anna Margaretha van Isendoorn, de rentmeester, de tuinman en de molenaar. Zij komen terug in een film, als sprekend portret, in de audiotour en vertellen je zo over hun leven op de Cannenburch.

Meer mooie gebouwen

Aan het voorplein vind je behalve het kasteel nog twee gebouwen. In het Koetshuis, waar vroeger de paarden stonden, is nu een restaurant. In het andere gebouw waren eerder twee woningen en de opslag van spullen. Nu kun je er in en van alles zien. Er is een woning van de rentmeester uit de negentiende eeuw nagemaakt. Dat was de man die vroeger zorgde dat er geld binnen kwam en veel regelde op het landgoed. Ook krijg je een indruk hoe een kasteelboerderij toen was en je kunt er leuke spulletjes kopen.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over kasteel Cannenburch? Kom dan eens langs! Na afloop weet je een heleboel en kun je een perfecte spreekbeurt houden! Naar de website van kasteel Cannenburch.