Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden, vlakbij Zaltbommel. Het is rond 1350 gebouwd door de familie Van Herlaer om zich te kunnen verdedigen tegen de vijand. Het kasteel is vierkant, met op iedere hoek een ronde uitkijktoren. Vanuit die torens hielden ze de hele omgeving in de gaten. De dikke muren boden bescherming tegen aanvallen. Rond het kasteel lag een dubbele slotgracht met een ophaalbrug erover. Als er gevaar dreigde kon deze brug omhoog gehaald worden.

Brand

Door de eeuwen heen is kasteel Ammersoyen verkocht, veroverd en weggegeven. De belangrijkste eigenaar is de familie van Arkel geweest. Zij hebben het kasteel bijna twee eeuwen in bezit gehad, van 1496 tot 1694. In 1590 werd het kasteel door een felle brand grotendeels verwoest. Het verhaal gaat dat de brand werd gesticht door de zoon van de koetsier. Hij wilde trouwen met Ada, de dochter van kasteelheer Joris van Arkel. Maar dat mocht niet van haar ouders. Hij was woedend en stak het kasteel in brand. Na de brand heeft het kasteel bijna vijftig jaar als troosteloze ruïne gestaan. Toen kwam het kasteel in bezit van Thomas Walraven van Arkel. Hij heeft van de ruïne weer een bewoonbaar kasteel gemaakt.

Bescherming

Kasteel Ammersoyen is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van ons land. Het kasteel beschermde niet alleen de bewoners, maar ook de mensen die in de omgeving woonden. Regelmatig overstroomde het gebied rond het kasteel. De boeren konden dan met hun vee terecht binnen de veilige, dikke muren van de burcht.

Andere eigenaren

Toen Thomas Walraven van Arkel overleed had hij geen kinderen die het kasteel konden erven. Na het geslacht Van Arkel hebben de families Van Lichtervelde, Van Vilsteren en De Ribaucourt Ammersoyen in bezit gehad. De laatste eigenaar was baron Arthur de Woëlmont. Tijdens een spannende dobbelpartij is hij het kasteel kwijtgeraakt aan de pastoor van Ammerzoden. De pastoor heeft het kasteel vervolgens aan de zusters Clarissen gegeven en het kasteel werd een klooster. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de zusters de burcht verlaten en kocht de heer Couperus het. Hij begon er wasmachines en stofzuigers te bouwen en veranderde het kasteel in een fabriek. Daarna is het nog een tijdje gemeentehuis geweest. Nu is het kasteel in bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen. Zestien jaar lang heeft de stichting verbouwd en gerestaureerd, zodat je dit prachtige middeleeuwse kasteel nu kunt bezoeken.

Grachtvondsten

Op een gegeven moment is de gracht van het kasteel dichtgegooid. Tijdens de restauratie is die opvulling weer voorzichtig uitgegraven en zorgvuldig gezeefd. Daarbij kwam een enorme hoeveelheid vondsten uit vijf eeuwen tevoorschijn. Het grootste gedeelte van het aardewerk werd in scherven teruggevonden. Maar er zijn ook complete objecten aangetroffen van aardewerk, steengoed, glas, zilver, brons en tin. Daarmee is op de bovenverdieping van het kasteel een expositie ingericht. De objecten zijn allemaal op Ammersoyen gebruikt en geven een beeld van de voedselbereiding, eten en drinken, verlichting en verwarming, kleding, schoeisel, religie, strijd en kinderspelen op het kasteel.

Ammersoyen nu

Nu is het kasteel in bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen. Zestien jaar lang heeft de stichting verbouwd en gerestaureerd, zodat je dit prachtige middeleeuwse kasteel nu kunt bezoeken. Tijdens een rondleiding vertelt een gids alles over de geschiedenis van deze indrukwekkende burcht. Hij laat je spannende plekken zien, zoals de ridderzaal en de wapenkamer. En natuurlijk de metersdikke muren en de ronde torens. In de wapenkamer kun je zelfs onderdelen van een harnas passen! Op de bovenverdieping kun je spullen van lang geleden zien, die zijn gevonden in de gracht. Verder worden er regelmatig evenementen voor jong en oud georganiseerd, en kun je er vergaderen en trouwen. 

Meer informatie

Wil je nog meer weten over kasteel Ammersoyen? Ga dan mee met een rondleiding door het kasteel. Na afloop weet je een heleboel en kun je een perfecte spreekbeurt houden! Naar de website van kasteel Ammersoyen.