Scholen

Kastelen en natuurgebieden zijn spannende plekken voor kinderen en geweldige plekken voor onderwijs. Bovendien vinden wij het belangrijk om onze natuur- en erfgoedbewaarders voor de toekomst nu al te leren kennen. Daarom hebben wij een breed aanbod voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Naar de kastelen

7 opengestelde kastelen hebben een leerzaam, leuk en gevarieerd aanbod voor kinderen: kinderfeestjes, schoolreisjes, een rondgang door het kasteel met de klas en educatiepakket Meer dan een veilige plek. 

Voor kinderevenementen op de opengestelde kastelen en wandelingen met de boswachter neem een kijkje in onze evenementenkalender

Rondleiding door de boswachter

Onze boswachters geven graag een rondleiding door een natuurterrein of over een landgoed van Geldersch Landschap & Kasteelen in de omgeving van de school. Onderweg doen de kinderen leuke opdrachten, waarbij zij meer leren over de natuur en betrokkenheid met de natuur in hun eigen omgeving centraal staat. Voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs; de les wordt aangepast aan het leerjaar.

Groepsgrootte: maximaal 30 kinderen
Wanneer: het hele jaar door, alle weekdagen mogelijk.
Duur programma: circa 1,5 uur
Prijs: €35 per boswachter.

Meer informatie over gebieden en contactpersonen.

Kunstgeruis in de klas

Beleef samen met jouw klas op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. Om je als leerkracht hierbij op weg te helpen heeft Museum Arnhem speciaal bij de tentoonstelling Een zacht geruis educatief aanbod ontwikkeld, wat gratis te gebruiken is. In de bestanden vind je per locatie de verschillende mogelijkheden voor een bezoek aan één van de kastelen of een les in het klaslokaal, achtergrondinformatie over de tentoonstelling en de kunstwerken.

Download hieronder de bestanden van Kunstgeruis in de klas.


Een zacht geruis
Dit kunstproject is geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen. Zeven kunstenaars zijn toegewezen aan deze zeven voor publiek opengestelde kastelen. Op basis van de plek en de geschiedenis hebben zij nieuw werk gemaakt, dat nog tot en met 31 oktober 2018 te zien is.
Museum Arnhem ontwikkelde voor deze bijzondere tentoonstelling het educatieprogramma.

Educatieve programma's kastelen

Al onze lespakketten sluiten aan op kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie. De erfgoedkant van omgevingsonderwijs staat centraal: de leerlingen leren in, van en over hun eigen leefomgeving. 
De programma's richten zich op het kasteel in de buurt van de school en bestaan uit drie onderdelen:

  1. Een introductieles op school, met onder andere de film Meer dan een veilige plek.
  2. Een bezoek aan een kasteel en omgeving met de klas, waarbij de kinderen aan de hand van opdrachten onderzoek doen. Bij sommige pakketten is nog een tweede bezoek ingepland.  
  3. Een verwerkingsles op school waarbij kinderen nadenken over de toekomst van het kasteel.

Download een lespakket

Spreekbeurten

Op zoek naar een onderwerp voor een spreekbeurt? Wat dacht je van een presentatie over ridders, kastelen of dieren? Op deze website vind je informatie over onderwerpen die te maken hebben met Geldersch Landschap & Kasteelen, inclusief foto’s. Naar de spreekbeurten.