Open Monumentendag 2020

Het tweede weekend van september is het open monumentendag. Normaliter dé kans om binnen te kijken in kastelen, landhuizen, boerderijen en vele andere monumenten. Dit jaar zijn een klein aantal locaties te bezoeken en nemen we u via deze pagina graag mee op een exclusieve digitale rondgang langs mooie Gelderse parels!

Online open monumenten

Omdat niet alle locaties open gaan willen we je graag op digitale wijze een kijkje geven in een aantal van onze monumenten, die regulier niet toegankelijk zijn voor publiek. Via onderstaande filmpjes kun je binnen kijken bij kasteel Nederhemert, de Schaffelaar, kasteel Biljoen en huis Zypendaal. De eerste drie van deze videopresentaties zijn speciaal voor Open Monumentendag 2020 samengesteld.

 

Kasteel Nederhemert

Aan een oude bocht van de Maas ligt kasteel Nederhemert. Het is een gerestaureerd kasteel uit de 14e eeuw. Het kasteel wordt gebruikt als kantoor en is beperkt open voor het publiek. Tijdens Open Monumentendag kunt u het kasteel bezoeken, echter dit jaar helaas niet. In deze video neemt gids Leo Weyman u mee op een digitale rondleiding.

Meer informatie over kasteel Nederhemert

 

De Schaffelaar

Het kasteelachtige landhuis Schaffelaar in Barneveld dateert uit 1852 en is tot in de kleinste details geïnspireerd op de Engelse neogotiek. Het wordt gebruikt voor bruiloften, feesten en partijen en is daarom alleen op uitnodiging toegankelijk en als het weer kan tijdens Open Monumentendag. Neem een kijkje binnen met de beelden van vorig jaar.

Meer informatie over landgoed Schaffelaar

 

Kasteel Biljoen

In het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel staat kasteel Biljoen. Kasteel Biljoen wordt momenteel bewoond en is alleen tijdens Open Monumentendag voor publiek geopend. Dit jaar is het kasteel helaas niet te bezoeken. Via deze video kan je toch even binnen kijken. Geniet van deze sfeerbeelden. 

Meer informatie over landgoed Biljoen

 

Huis Zypendaal

Huis Zypendaal is een 18e eeuwse buitenplaats. Het huis blijft voorlopig gesloten voor bezoekers. Via deze video nemen we u mee door het gebouw en terug in de tijd. Ontdek wie hier woonde en waarom de klok precies 7 minuten voor liep. Dit werd ook wel de Zypse tijd genoemd. 

Meer informatie over huis Zypendaal

Uit de Schatkist van Gelderland

In de tv-serie De Schatkist van Gelderland hebben we de mooiste parels van de provincie laten zien. Een aantal zijn normaal gesproken tijdens Open Monumentendag te bezoeken. Dit jaar zijn ze niet open, maar je kunt natuurlijk wel de uitzendingen terugkijken. 

 

Molen van Batenburg

De molen dateert oorspronkelijk uit 1531. Het betref een standerdmolen, het oudste type wat in Nederland bekend is. Op dit moment is de molen gesloten voor publiek. 

Meer informatie

 

Landgoed Hoekelum

Een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws huis. Het huis zou van oorsprong een eenvoudig houten jachthuis zijn geweest en is daarna meerdere keren verbouwd.

Meer informatie

 

Scholtegoed Hijink

Een oud agrarisch landgoed van ‘scholten’, rijke boeren die de schakel vormden tussen adel en horigen. Hun bezit kon door speciale privileges flink uitgroeien.

Meer informatie

Tot ziens!

We hopen dat je genoten hebt van de filmpjes op deze pagina. Misschien heb je inspiratie opgedaan voor een bezoek voor volgend jaar? We hopen je dan weer welkom te heten op de locaties die alleen tijdens Open Monumentendag toegankelijk zijn.

Waar kan je wel naar toe?

Dit jaar zijn op za 12 en zo 13 september een klein aantal locaties te bezoeken. Tijdens reguliere openingstijden zijn zes van onze opengestelde kastelen te bezoeken en ook organiseren we diverse excursies en activiteiten. Klik door naar de kastelen en bekijk de agenda via onderstaande buttons.

Bezoek een kasteel  Agenda excursies & activiteiten

Doneren & helpen

Met jouw steun kunnen we uniek Gelders erfgoed beheren en veiligstellen voor de toekomst. Maar ook wij worden hard geraakt door de coronacrisis. Wij kunnen alle hulp goed gebruiken! Help je mee?

Word donateur of geef een gift

Als donateur kan je ons werk al steunen vanaf € 2,50 per maand of € 23,50 per jaar. Samen met je thuiswonende gezinsleden (dan wel kleinkinderen) krijg je o.a. toegang tot de kastelen, ons magazine Mooi Gelderland en de gids 'Beleef!'. Het is daarnaast ook mogelijk om ons werk te steunen met een eenmalige gift. 

Word donateur  Geef een gift