Restauratiewerkzaamheden Huis de Voorst

30 april 2021

Medio april zijn de herstelwerkzaamheden aan Huis de Voorst gestart. Raamkozijnen en dakkapellen worden voorzien van een nieuwe verflaag en houtrot wordt verwijderd. Zo kan iedereen Huis de Voorst straks weer in volle glorie komen bewonderen.

Marcel de Kroon is als projectleider vanuit Geldersch Landschap & Kasteelen nauw betrokken bij de herstelwerkzaamheden. Hij vertelde ons meer over de plannen voor Huis de Voorst.

‘’We hebben de handen ineen geslagen met De Variabele uit Doetinchem en bouwbedrijf Hoffman uit Beltrum om Huis de Voorst op te knappen. Dit zijn lokale partijen, die het mooi vinden om bij te kunnen dragen aan het behoud van cultureel erfgoed in de regio. Ook bezitten zij de nodige specialistische kennis voor deze klus.’’

‘’Het herstellen van historische bouwwerken is een vak apart. Er komt een hoop vakmanschap kijken bij het herstel van ouderwetse schuiframen en ramen met een roedeverdeling’’ legt Marcel de Kroon uit. Geldersch Landschap & Kasteelen vindt het belangrijk dat deze specialistische kennis behouden blijft en doorgegeven wordt aan de volgende generatie.

Verduurzaming is een ander punt van aandacht bij de werkzaamheden aan Huis de Voorst. ‘’Door te kiezen voor duurzaam hout- en verfmaterieel blijft het resultaat langer mooi en staat het huis minder vaak in de steigers. Zo wordt er gewerkt met gewaterd eikenhout wat uit de bossen van Geldersch Landschap & Kasteelen komt. Aan de productie van dit hout gaat een langdurig proces vooraf, maar het gaat dan ook langer mee.’’

Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind mei afgerond. Wil je Huis de Voorst komen bewonderen na de restauratiewerkzaamheden? Rondom het huis kun je prachtig wandelen. Het huis is niet opengesteld voor bezoek.

 

Landgoed de Voorst

Video Wateren van Hout

 

 

Meer nieuws