Bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds

05 mei 2021

Voor de herinrichting van het kasteelmuseum Ammersoyen in Ammerzoden ontvangt GLK €50.000 van het Prins Bernard Cultuurfonds voor het opzetten van een Schervenlab. In dit Schervenlab wordt de archeologische schervencollectie op een eigentijdse manier aan bezoekers gepresenteerd. Ook de negentiende eeuwse bouwkundige onderdelen worden met de bijdrage hersteld.

Schervenlab onderdeel nieuwe publiekspresentatie
Ruim 40 jaar geleden opende Ammersoyen als kasteelmuseum na een zestien jaar durende restauratie. Het unieke vierkante kasteel met vier hoektorens vertelt het verhaal van de middeleeuwen, van de ontelbare scherven die in de gedempte gracht zijn gevonden tot de roemrijke periode van de hertogen van Gelre. Maar dat verhaal kan nog véél spannender worden gepresenteerd. Tot nu toe was dat nog maar beperkt mogelijk. Veel ruimtes waren voorheen in gebruik als gemeentehuis of door een cateraar. Het plan is om die ruimtes langzaamaan open te stellen en vullen met geheel nieuwe presentaties.

Masterplan
Inmiddels is er een masterplan opgesteld met daarin alle onderdelen om in dit unieke kasteel een duik in de middeleeuwen te kunnen nemen. Het Schervenlab neemt daarin een belangrijke plaats in. Een andere belangrijke onderdeel is het zichtbaar én beleefbaar maken van de brouwoven in de eeuwenoude brouwkelder. De brouwoven bevindt zich nu nog onder de vloer. Voor de financiering van de brouwoven is een fondsenwervingsactie gestart.

 

Meer nieuws