Natuur in komende tijd? Wees welkom en respectvol

16 december 2020

Premier Rutte kondigde op 14 december een harde lockdown aan. Vrijwel alles is tot 19 januari dicht: scholen, winkels, sportscholen, pretparken. Natuur blijft gelukkig open. Wel is te verwachten dat het soms druk zal zijn. Natuurbeheerders roepen op om te genieten ván de natuur, met respect vóór de natuur.

Ieders medewerking nodig
Excursies zijn geschrapt, bezoekerscentra gesloten en ook de horeca is dicht. Maar de natuur is open: op eigen gelegenheid kun je komen wandelen, fietsen of paardrijden. LandschappenNL (de nationale koepel waar GLK onderdeel van is), Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn blij dat ze bezoekers kunnen blijven verwelkomen. Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos. Wel verwachten we drukte in de natuur. Om drukte te spreiden en iedereen de ruimte te geven, vragen we jouw hulp en medewerking. Houd rekening met elkaar, neem je eigen verantwoordelijkheid en wees je ervan bewust dat BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) ook niet overal tegelijk kunnen zijn. Daarvoor is de capaciteit te beperkt.

Tips voordat je op pad gaat
De drukste dagen zijn zaterdag, zondag en de feestdagen. Om de drukte te vermijden, geven we de tip om niet tussen 11u en 15u op pad te gaan. Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Kom als je kan te voet of per fiets naar een natuurgebied. Kom je toch per auto en is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders naartoe. Parkeer nooit in de berm. Dit belemmert de doorgang voor hulpdiensten.

Te gast bij wilde dieren
In de natuur ben je te gast in het leefgebied van veel wilde dieren. Wilde dieren zijn bang voor mensen en ze zullen vluchten als mensen te dichtbij komen. Vluchtende dieren kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden. Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zó aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden wilde dieren rust. Blijf dus altijd op de paden, houd je hond aan de lijn en geef andere recreanten de ruimte. En houd er als mountainbiker rekening mee dat wandelaars je niet zien of horen aankomen. Matig je snelheid en passeer rustig.

Blijf gezond
We wensen iedereen fijne feestdagen. Geniet van de natuur en blijf gezond!

 

Meer nieuws