Lammetjesdag bij je thuis

Dit jaar vieren we het begin van de lente iets anders dan we gewend zijn. Nog steeds staan de lammetjes van de kudde Veluwse heideschapen op de Loenermark in het middelpunt van de belangstelling. Wat zijn ze leuk! Speciaal voor kinderen hebben we deze pagina samengesteld met o.a. allerlei weetjes en iets te kleuren, knutselen en bakken. Allemaal in het teken van de pasgeboren lammetjes. Dit jaar geen lammetjesdag op de Loenermark, maar lammetjesdag bij je thuis. Veel plezier!

Binnen kijken in de schaapskooi

Boswachter Clara neemt je mee naar de schaapskooi waar op dit moment al bijna 200 lammetjes zijn geboren. 

 

Kleur de lammetjes

De meeste lammetjes zijn wit en sommige zwart. Op deze kleurplaat mag je zelf de kleur kiezen. Pak je potloden of stiften en geef de lammetjes jouw mooiste kleuren!

Download de kleurplaat

Maak een schapenmasker

Wil je zelf op een schaap lijken? Dat kan met dit schapenmasker. Je kan hem natuurlijk extra mooi maken door 'm te versieren. Tip: maak ook een masker voor je familie of vrienden. 

Download het masker

Schapen cupcakes

Bakster Laura laat zien hoe je thuis de lekkerste cupcakes bakt en ze dan omtovert tot een schaapje. Tip: ook met klei kun je de stappen volgen en een mooi schaap maken!

Bekijk het recept op Laura's bakery

Win een knuffel schaapje

Lammetjesdag Loenermark

Hebben jullie een mooie kleurplaat of tof masker gemaakt? Of die lekkere cakejes? Deel de leukste foto via Instagram of Facebook met #lammetjesdagGLKDe 3 leukste winnen een knuffel schaapje! 

Volg ons

De schapen

Lammetjesdag - jongen tussen de schapen

De schapen leven met een grote groep bij elkaar. Zo'n groep noemen we een kudde. In deze kudde kan je 250 grote schapen tellen en nu dus 200 lammetjes. 

Herder Arjen

Wandelen met de boswachter, thema: op bezoek bij de schaapsherder, Loenermark

Arjen is de herder van de kudde. Hij verzorgd de schapen. In de tijd dat de lammetjes geboren worden is hij dag en nacht bij de kudde. Een drukke tijd!

Meneer Jansen

Als de schapen naar buiten gaan dan zorgt de herder samen met 3 honden dat de schapen bij elkaar blijven en de goede kant op lopen. Meneer Jansen is 1 van de honden. 

Geboorte van de lammetjes

Wil je zien hoe de lammetjes geboren worden? Bekijk dan deze video. Bijzonder om te zien hoe snel ze kunnen staan! 

 

Schapen naar de heide

Als de lammetjes wat groter zijn gaan ze samen met hun moeders voor het eerst naar de heide. Zo zag dat er vorig jaar uit!

 

Meer informatie


 

Heidebeheer

Schaapsherder Arjen Daalhuisen gaat van april t/m december met de kudde Veluwse heideschapen naar de heide van natuurgebied de Loenermark in Loenen (Gld.). Dankzij het grazen van de schapen blijft de de heide open.

Hoe werkt heidebeheer met een schaapskudde en welke voordelen heeft dit? Bekijk de video. 

Dit is een uitleg voor volwassenen en oudere kinderen, de video is wel leuk voor jonge kinderen om naar te kijken.

 

Natuurgebied Loenermark

In dit prachtige Veluwse landschap liggen uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Op de open heide komen veel bijzondere plantensoorten en korstmossen voor. Ouder beukenbos is ideaal leefgebied voor onder andere de zwarte specht en bosuil. Centraal in het gebied staat de schaapskooi. 

Lees meer over de Loenermark

Help mee & geniet van mooi Gelderland

Een mooie leefbare omgeving voor mens, dier en plant is niet vanzelfsprekend. Wij zetten ons hier dagelijks voor in. Ook u kunt hieraan een waardevolle bijdrage leveren.

Helpt u ons het mooie natuurgebied de Loenermark en de schaapskudde in stand houden? Uw bijdrage is bijzonder welkom!

Doe een gift