Zin in de zomer!

Het is zomer. Zon, lange avonden en meer vrije tijd. Hoe kun je die nu fijn besteden en in Gelderland genieten van de zomer? GLK heeft de leukste tips voor je op een rijtje gezet.

De koelte opzoeken in het bos

Is het heel warm? In de bossen is het aanmerkelijk koeler dan op plekken waar bebouwing is. Dus pak een dagrukzak met voldoende water en proviand en geniet van een wandeling onder de bomen of een fietstocht door bosrijk gebied. Een (picknick)bankje of kleed onder een grote boom of aan de waterkant zijn perfecte plekken voor een pauze.
Zoek een bos bij jou in de buurt.

 

Zand tussen je tenen

File of te ver rijden naar het strand? Je kunt ook naar het stuifzand! In het Wekeromse Zand vind je afwisselend stuivend zand, bos en hei. In dit mooie gebied zijn twee wandelroutes uitgezet, van 7,5 km en 2,5 km lang.
En er is nog meer te ontdekken! De ijzertijdboerderij en akkertjes uit de IJzertijd, de Germaanse put en het Middelpunt van Nederland vertellen veel over hoe hier vroeger werd geleefd. Naar het Wekeromse Zand.

 

Wilde dieren ontmoeten

Samen met de boswachter kijk je vanuit de wildobservatiepost of de wilde dieren zich willen laten zien. In natuurgebied de Dellen kun je in de zomermaanden op zoek naar edelherten en wilde zwijnen. In de vroege avond maak je het je gemakkelijk in de wildobservatiepost, waar je stilletjes wacht op hun verschijning. Verder is de Dellen een prachtig gebied om van te voren nog heerlijk te wandelen. En… hier is ook één van Top 10 Speelplekken te vinden.

 

Frankrijk in eigen land

Zes Gelderse kastelen zijn deze zomer het sfeervolle decor voor een Montmartre markt. Waan je even in Frankrijk, slenter langs de tientallen kramen, ga op een sfeervol terras zitten en luister naar de live muziek met onder andere Franse Chansons. Joie de vivre!

Zondag 21 juli Kasteel Cannenburch
Zondag 18 augustus Kasteel Ammersoyen
Zondag 1 september Kasteel Rosendael
Zondag 15 september Huis Verwolde

 

Buiten spelen

Wat is nu een meer avontuurlijke speelplek voor kinderen dan een bos? Hutten bouwen, voetballen, spelen in het zand, en dan lekker picknicken op een koel plekje in de schaduw. Als je geluk hebt, zie je misschien ook nog wel wilde dieren…
GLK selecteerde de 10 beste speelplekken, naar welke ga jij?

 

Herten in de zomer

Edelherten houden niet zo van warmte. Met hoger wordende temperaturen zoeken ze beschutting en verkoeling bij poelen, vennen en in bosranden. In de avondschemering trekken de herten naar de open velden en grazen de hele nacht door. Behalve gras eten ze kruiden, blad van loofbomen, schors, eikels en beukennoten.
Kans maken op het zien van deze machtige dieren? In de verschillende natuurterreinen op de Veluwe zoals de Loenermark, De Dellen en op landgoed Staverden maak je een goede kans!

 

Een uniek terrasje pakken

Zeg nou zelf, een heerlijk koud drankje is lekkerder als je dat op een bijzondere locatie drinkt. Bij een kasteel bijvoorbeeld! Bij kasteel Doorwerth is in de voorburcht het sfeervolle Kasteelcafé De Zalmen gevestigd. Op het terras van de Oranjerie bij kasteel Rosendael geniet je van een schitterend uitzicht op de tuin en het kasteel. Mooier wordt het niet!

 

Met deze tips weten we zeker dat je een geweldige zomer gaat hebben. Post je foto’s op Instagram of Facebook met #GLKzomer, we zijn benieuwd wat jij gaat doen!