Deze winterbloeiers verjagen de winterblues

Bloeiende planten zijn van voorjaar tot herfst volop te zien. Maar wie goed oplet, kan in de winter ook genoeg bloemen ontdekken. Speur de bodem maar eens af op zoek naar vroege stinzenplanten of zie hoe de bloemknoppen aan sommige struiken ontluiken nog voor er ook maar één blaadje aan de takken komt. Na enkele grijze maanden kondigen deze winterbloeiers met het hoognodige beetje kleur een nieuwe lente aan. Wég winterblues!
Winterkamperfoelie

Winterkamperfoelie

De rijkbloeiende winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) kún je haast niet missen. Al komt dat niet door zijn onopvallende, misschien wat saaie uiterlijk, maar wel door zijn heerlijk friszoete geur. Het is een flinke struikkamperfoelie met roomwitte tot zachtroze bloemen die in november tot april verschijnen. Ontwakende bijen zijn blij met het vroege aanbod aan stuifmeel dat de bloemen leveren. Onder meer in park Rosendael staat de winterkamperfoelie nu in bloei.

Gele kornoelje

Vanaf februari of maart, afhankelijk van de wintertemperatuur*, zijn de kale, grillig gevormde takken van de gele kornoelje (Cornus mas) massaal bedekt met kruisvormige, gele bloemen. Je kunt deze struik van fors formaat in veel parken of tuinen aantreffen, zoals in het park bij kasteel Cannenburch en op landgoed Warnsborn. Ook deze struik produceert al vroeg nectar en stuifmeel voor vroeg vliegende bijen en andere insecten. Net als bij andere winterbloeiende struiken verschijnt het blad pas nadat hij allang in bloei staat. Na de bloei krijgt de gele kornoelje eetbare, rode vruchten.

Perzisch ijzerhout

Perzisch ijzerhout

Als de Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) bloeit, moet je er snel bij zijn. Deze boom met zijn franje-achtige bloemen met felrode meeldraden bloeit namelijk maar kort, ongeveer van eind februari tot half maart. De bloemen verschijnen op het kale hout, waardoor ze ondanks hun geringe formaat van maar zo’n 2 centimeter toch de aandacht trekken. De bloei vormt een bescheiden opmaat voor een grotere show in de herfst, wanneer de boom spectaculaire herfstkleuren vertoont in verschillende tinten rood, geel en paars. Ze staan onder meer in park Rosendael en bij kasteel Cannenburch.

Nieskruid

De meeste nieskruidsoorten (Helleborus) bloeien van december tot maart. Deze wintergroene schaduwplanten fleuren beslist de donkere winterdagen een beetje op. Zonde dat de bloemen dan toch vaak hun kopjes laten hangen. De bloemen komen voor in witte, groene, roze of paarse varianten.

 

Toverhazelaar

Vanwege zijn haast magische kwaliteiten is de toverhazelaar (Hamamelis x intermedia) geliefd bij veel tuiniers én bij GLK! Als alles eromheen nog dor en saai is, maakt deze vrolijk bloeiende struik er namelijk al vroeg een feestje van. Hij kan al begin januari bloeien en is dan rijkelijk bedekt met goudgele, bronskleurige of rode bloemen. Als kleurrijk vuurwerk spatten ze van de kale takken en vieren zo de aanstaande lente. Bonuspunt: ze geuren heerlijk. In de herfst kleuren de bladeren bovendien prachtig geel en rood. Een goede tip voor iedereen die een betoverende sfeer in eigen tuin wil halen. Of kom ze bekijken in een van onze parken of tuinen, bijvoorbeeld op de landgoederen Warnsborn en Schaffelaar.

Stinzenplanten

Vroeger werden volop bol- en knolgewassen aangeplant rond kastelen en landhuizen. Deze zogenaamde ‘stinzenplanten’ - ‘stins’ is Fries voor ‘stenen huis’ – kregen de kans te verwilderen, waardoor ze nu in de late winter en het voorjaar grote kleurrijke tapijten vormen, ook op onze terreinen. Wie bijvoorbeeld in het Rivierengebied gaat wandelen, komt ze beslist tegen. Natuurlijk de beroemde sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), die onder meer in het bos rondom kasteel Nederhemert talrijk zijn, zowel enkele als dubbelbloemige. Deze staan nu volop in bloei, net als de eerste krokussen. Maar zoek de komende maanden ook eens naar de lichtblauwe sneeuwroem (Chionodoxa), bijvoorbeeld op landgoed Brakel, of de knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans) en bostulp (Tulipa sylvestris) op landgoed Waardenburg en Neerijnen.

Japanse sierkers

Voor de bloei van de uitbundige Japanse sierkers (Prunus serrulata) moeten we nog heel even geduld hebben. De bloesem aan deze boom is het wachten echter meer dan waard. De eerste knoppen van de soort Prunus serrulata ‘Kanzan’ kun je nu al zien. Vanaf half maart ontwaakt deze boom uit zijn winterrust en imponeert dan met een ware kleurexplosie van zachtroze bloemen die in dichte trossen opeen staan. Het is dan slechts een paar weken genieten, al is ook daarna de kleurenpracht niet voorbij. Als de bloemblaadjes naar beneden dwarrelen en een kleurrijk tapijtje vormen, is het sprookje compleet. Niet voor niks trekken de Japanners er massaal op uit om het bloemenkijkfeest Hanami te vieren zodra de sierkersen in bloei staan. Bij ons kun je de Japanse sierkers bijvoorbeeld bewonderen in het park van Cannenburch en landgoed Warnsborn. Andere prunussoorten vind je bijvoorbeeld op landgoed Schaffelaar en bij huis Scherpenzeel.


* De bloeitijden van al deze vroegbloeiende planten zijn uiteraard afhankelijk van de recente wintertemperaturen. Mocht je een van deze soorten treffen op je ommetje in de buurt of bij je bezoek aan een van onze parken of tuinen, dan kan het dus zijn dat de bloemen nog in de knop zitten of juist alweer uitgebloeid zijn. Maar geen zorgen: er valt altijd genoeg te zien!