Genieten van de herfst

Paddenstoelen schieten de grond uit, de blaadjes verkleuren prachtig en dieren verzamelen hun wintervoorraad. Tijd voor een heerlijke wandeling! Een kasteelbezoek is een sfeervol (en veilig) uitstapje. Geniet extra van het najaar dichtbij huis met deze tips.
Vliegenzwam

Paddenstoelen zoeken

Heb jij wel eens gehoord van goudhoed, een echte tonderzwam of kleverig koraalzwammetje? Deze herfst kun je ze vinden op landgoederen en in de bossen. Je moet er misschien even goed naar zoeken, maar al snel kun je de prachtigste exemplaren ontdekken. Geel, paars, rood, met franjes, gevormd als koraal; je kunt het zo gek niet bedenken.
Veel soorten vind je op landgoed de Voorst bij Zutphen (mits het nat genoeg is) en op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Landgoed Waardenburg en Neerijnen in het rivierengebied staat bekend om de bijzondere soorten die er groeien.

Kleuren bewonderen

Ieder seizoen heeft zijn mooie kanten. Maar geen enkel seizoen is zo kleurrijk als de herfst. De ene soort laat dieprode tinten zien, terwijl andere bomen donkergroen blijven. Vooral Amerikaanse eiken verkleuren prachtig. Je vindt ze volop in de lanen van De Dellen en Petrea in het buitengebied van Epe, landgoed Warnsborn bij Arnhem en op de Kieftskamp en omgeving bij Vorden. Ook op Hagen bij Doetinchem en langs de heidevelden op Westerheide valt veel te genieten. Elke boom en elk bos ziet er weer anders uit, dus kom genieten van deze kleurenpracht.

Naar alle gebieden

 

Een kasteel bezoeken

Of de wind nou om de dikke muren giert of zonnestralen door de oude vensters schijnen: een kasteel is altijd sfeervol. Kom deze herfst ook het leven achter de poorten van 6 Gelderse kastelen ontdekken met je gezin/partner. Dankzij het boeken van een ticket met tijdslot is een bezoek niet alleen veilig, het lijkt vaak ook of je een kasteel of landhuis voor jezelf hebt!

Bezoek de kastelen

Wilde dieren spotten

Een ontmoeting met een groot zoogdier in de natuur is prachtig! Edelherten of wilde zwijnen zou je kunnen zien vanuit de wildobservatieposten op de uitgestrekte Loenermark bij Loenen of de Sysselt bij Ede. Vanuit de post op het Wekeromse Zand kun je met wat geduld moeflons, reeën of een vos waarnemen. 
Tips: draag donkere kleding, vermijd parfum en maak geen geluid. Blijf rustig staan of zitten tot de dieren zich zelf laten zien. Een verrekijker kan goed van pas komen. Spelregels: blijf op wegen en paden, alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang en houd je aan de overige toegangsregels van het gebied.

Speurtochten

In beide herfstvakantieweken kunnen kinderen een Herfstspeurtocht doen in het park naast kasteel Cannenburch in Vaassen. Onderweg vermaken ze zich met opdrachten en leren ze veel over het park en zijn bewoners.
Huis Verwolde in de Achterhoek heeft de speurtocht 'Laat maar waaien' door de prachtige tuin.
Aansluitend op een bezoek aan kasteel Ammersoyen gaat de ontdekking verder met Buiten Speuren & Spelen. Het eeuwenoude park Rosendael biedt ook veel actie: rennen over de Bedriegertjes, een boomhut maken met takken uit het bos, het blotevoeten pad verkennen en op zoek naar dierensporen.

Herfstschatten zoeken

Als jullie buiten een stevig stuk wandelen kun je onderweg een paar items van de herfst verzamelen: enkele gekleurde bladeren, dennenappels, kastanjes, beukennootjes.
Eenmaal thuis kunnen de (klein)kinderen herfstbladeren versieren met kleurige pennen of stiften, een mooie bladeren slinger maken of figuurtjes uit de bladeren knippen. Ook voor volwassenen is het leuk doe-het-zelf decoraties te maken. Op internet of Pinterest zijn volop ideeën te vinden voor prachtige creaties. Een gezellige middag aan de keukentafel gegarandeerd!

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt om er lekker op uit te trekken deze herfst!