Wat moet je zeker doen deze herfst?

Vallende blaadjes, kortere avonden, druilerig weer. De herfst is een heerlijk seizoen om binnen te blijven, toch? Fout! De herfst is juist perfect om er lekker op uit te trekken.
Dieren verzamelen hun wintervoorraad, de blaadjes zijn op hun mooist en na een stevige wandeling kun je heerlijk bijkomen met een grote mok warme chocolademelk. GLK vertelt je wat je zeker niet mag missen deze herfst.

Paddenstoelen zoeken

Heb jij wel eens gehoord van goudhoed, een echte tonderzwam of kleverig koraalzwammetje? Deze herfst kun je ze vinden op landgoederen en in de bossen. Je moet er misschien even goed naar zoeken, maar al snel kun je de prachtigste exemplaren ontdekken. Geel, paars, rood, met franjes, gevormd als koraal; je kunt het zo gek niet bedenken.
Ga mee met de boswachter die je er alles over kan vertellen of ga zelf op zoek. Veel soorten vind je op landgoed de Voorst bij Zutphen (mits het nat genoeg is) en op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Landgoed Waardenburg en Neerijnen in het rivierengebied staat bekend om de bijzondere soorten die er groeien.

Nog snel naar een kasteel

Nog een paar weken, dan sluit een aantal kastelen hun deuren weer. De poort en luiken gaan dicht en om pas in april weer open te gaan. In oktober kun je een bezoek brengen aan één van de kastelen, een leuke activiteit in de herfst(vakantie)! In kasteel Ammersoyen kun je zien hoe het leven van een ridder er vroeger uitzag, op huis Zypendaal speelt een muzikale sprookjesvoorstelling en in kasteel Doorwerth kunnen kinderen Kasteelse klusjes klaren.
Huis Verwolde biedt een tekenworkshop voor volwassenen en kasteel Cannenburch is de schitterende ambiance voor klassieke concerten. Schijnt de zon? Bezoek dan het middeleeuws spektakel rondom kasteel Hernen.

 

Edelhert

Wilde dieren spotten

Naar Zuid-Afrika om wilde dieren te spotten? Dat kan ook gewoon in Nederland! Edelherten of wilde zwijnen kun je met wat geluk zien vanuit de wildobservatieposten op de uitgestrekte Loenermark bij Loenen of de Sysselt bij Ede. Vanuit de post op het Wekeromse Zand kun je met wat geduld moeflons, reeën of een vos waarnemen.
Onze boswachters organiseren geregeld wild kijk-excursies naar de wildobservatiepost in De Dellen bij Epe.

Choco met uitzicht

Je kunt natuurlijk in elk willekeurig restaurant een mok dampende chocolademelk met slagroom bestellen na een stevige wandeling, maar het is veel leuker om te genieten van een warm drankje én een geweldige omgeving! Op het terras of binnen in de Oranjerie bij kasteel Rosendael bijvoorbeeld. Je hebt een prachtig uitzicht op het kasteel. Droom lekker weg over vroegere ridders en jonkvrouwen. Ook zo’n prachtplek is landgoed Staverden. Neem een kijkje bij de witte pauwen, verken het landgoed en geniet na in de brasserie.

Herfstschatten zoeken

Als jullie buiten een stevig stuk wandelen kun je onderweg al het moois van de herfst verzamelen: gekleurde bladeren, dennenappels, kastanjes, beukennootjes.
Eenmaal thuis kunnen de (klein)kinderen herfstbladeren versieren met kleurige pennen of stiften, een mooie bladeren slinger maken of figuurtjes uit de bladeren knippen. Ook voor volwassenen is het leuk doe-het-zelf decoraties te maken. Op internet of Pinterest zijn volop ideeën te vinden voor prachtige creaties. Een gezellige middag aan de keukentafel gegarandeerd!

Plassen stampen

Wat is er nou leuker voor peuters en kleuters dan door de plassen lopen? Juist: in de plassen stampen! Dus hup de regenlaarzen en regenjas aan en lekker genieten van buiten zijn.
En de wat oudere kinderen vinden op de fiets door de plassen rijden natuurlijk leuk. Benen omhoog en kijk eens hoe hoog het water komt!

Kleuren kijken

Ieder seizoen heeft zijn mooie kanten. Maar geen enkel seizoen is zo kleurrijk als de herfst. Als de zonnestralen op de bladeren vallen, lijken ze te blinken van goud. De ene soort laat dieprode tinten zien, terwijl andere bomen donkergroen blijven. Vooral Amerikaanse eiken verkleuren prachtig. Je vindt ze volop in de lanen van De Dellen en Petrea in het buitengebied van Epe, landgoed Warnsborn bij Arnhem en op de Kieftskamp en omgeving bij Vorden. Ook op Hagen bij Doetinchem en langs de heidevelden op Westerheide valt veel te genieten. Elke boom en elk bos ziet er weer anders uit, dus kom genieten van deze kleurenpracht.

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt om er lekker op uit te trekken deze herfst!