Wat moet je zeker doen deze herfst?

Paddenstoelen schieten de grond uit, de blaadjes zijn op hun mooist en dieren verzamelen hun wintervoorraad. Tijd dus voor een heerlijke wandeling. Ook in stoere kastelen is weer veel te beleven. GLK vertelt je wat je zeker niet mag missen deze herfst.

Week van het Landschap

Geldersch Landschap bestaat dit jaar 90 jaar. Reden om extra uit te pakken met tal van activiteiten en excursies voor jong en oud in de 2 herfstvakantieweken, van 12 t/m 27 oktober. 
Ontdek de omgeving van kasteel Doorwerth tijdens de Stuwwal wandeling. Laat je verrassen door heerlijke producten tijdens de streekmarkt op kasteel Rosendael. Luister naar een concert met middeleeuwse muziek in de ridderzaal van kasteel Ammersoyen. Of ga mee met een paddenstoelenwandeling of herfstwandeling samen met de boswachter. Ook voor kinderen wordt veel georganiseerd. 

Bekijk alle activiteiten.

Vliegenzwam

Paddenstoelen zoeken

Heb jij wel eens gehoord van goudhoed, een echte tonderzwam of kleverig koraalzwammetje? Deze herfst kun je ze vinden op landgoederen en in de bossen. Je moet er misschien even goed naar zoeken, maar al snel kun je de prachtigste exemplaren ontdekken. Geel, paars, rood, met franjes, gevormd als koraal; je kunt het zo gek niet bedenken.
Ga mee met de boswachter die je er alles over kan vertellen of ga zelf op zoek. Veel soorten vind je op landgoed de Voorst bij Zutphen (mits het nat genoeg is) en op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Landgoed Waardenburg en Neerijnen in het rivierengebied staat bekend om de bijzondere soorten die er groeien.

Kleuren bewonderen

Ieder seizoen heeft zijn mooie kanten. Maar geen enkel seizoen is zo kleurrijk als de herfst. De ene soort laat dieprode tinten zien, terwijl andere bomen donkergroen blijven. Vooral Amerikaanse eiken verkleuren prachtig. Je vindt ze volop in de lanen van De Dellen en Petrea in het buitengebied van Epe, landgoed Warnsborn bij Arnhem en op de Kieftskamp en omgeving bij Vorden. Ook op Hagen bij Doetinchem en langs de heidevelden op Westerheide valt veel te genieten. Elke boom en elk bos ziet er weer anders uit, dus kom genieten van deze kleurenpracht.

Een kasteel bezoeken

Of de wind nou om de dikke muren giert of zonnestralen door de oude vensters schijnen: een kasteel is altijd sfeervol. In oktober zijn er volop activiteiten. Op 12 en 13 oktober kun je in kasteel Ammersoyen het familie evenement Riddertijd beleven. Dat weekend is er in en om kasteel Hernen een Middeleeuws festijn.
Bij kasteel Doorwerth staat de oogst centraal. Kinderen mogen appels plukken in de boomgaard en er vervolgens een heerlijke appelbol van maken. Terwijl de appeltjes in de oven zitten kan het kasteel bezocht worden aan de hand van een leuke appelspeurtocht.
Bekijk voor alle evenementen en reguliere openstellingen de kasteelpagina's.

7 opengestelde kastelen

Wilde dieren spotten

Een ontmoeting met een groot zoogdier in de natuur is prachtig! Edelherten of wilde zwijnen zou je kunnen zien vanuit de wildobservatieposten op de uitgestrekte Loenermark bij Loenen of de Sysselt bij Ede. Vanuit de post op het Wekeromse Zand kun je met wat geduld moeflons, reeën of een vos waarnemen. Onze boswachters organiseren geregeld wild kijk-excursies naar de wildobservatiepost in De Dellen bij Epe.
Tips voor succes: draag donkere kleding, vermijd parfum en maak geen geluid. Blijf rustig staan of zitten tot de dieren zich zelf laten zien. Een verrekijker kan goed van pas komen. 

Herfstschatten zoeken

Als jullie buiten een stevig stuk wandelen kun je onderweg al het moois van de herfst verzamelen: gekleurde bladeren, dennenappels, kastanjes, beukennootjes.
Eenmaal thuis kunnen de (klein)kinderen herfstbladeren versieren met kleurige pennen of stiften, een mooie bladeren slinger maken of figuurtjes uit de bladeren knippen. Ook voor volwassenen is het leuk doe-het-zelf decoraties te maken. Op internet of Pinterest zijn volop ideeën te vinden voor prachtige creaties. Een gezellige middag aan de keukentafel gegarandeerd!

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt om er lekker op uit te trekken deze herfst!