Toegankelijk en tastbaar

In het winterseizoen hebben de meeste bomen en struiken geen blad meer. Daarom is er nu meer te ontdekken en speuren in de bossen. En wat gebeurt er in deze donkere dagen in kastelen? Geldersch Landschap & Kasteelen duikt in het winterse leven van bossen, landgoederen en kastelen en neemt je mee!
Edelhert tussen kale takken

Speuren naar wild

Terwijl sommige diersoorten een winterslaap houden of richting warmere streken migreren, verkeren veel dieren die in hun territorium blijven in rust. Daarvoor leggen ze in de herfst een vetvoorraad aan waar ze gedurende de winter op kunnen teren. Tijdens de rusttoestand proberen ze zo weinig mogelijk te bewegen. Een das is bijvoorbeeld gemiddeld slechts 1 keer in de 14 dagen actief.

Ondanks de beperkte activiteit van de dieren zijn wildsporen in de winter juist beter zichtbaar. Het bladerdek is grotendeels gevallen, kruiden, varens en grassen zijn afgestorven of groeien amper. Graassporen, vachtsporen op bomen en wissels, oftewel de vaste routes waar groot wild gebruik van maakt, kun je zo ontdekken. Ook heeft de oplettende wandelaar een grotere kans om het wild zelf te zien. Mocht je een dier ontdekken, loop dan rustig door zodat je niet stoort. Een vlucht kost namelijk veel energie en dat hebben ze in de winter dringend nodig.

Verschanst op de Lochemse Berg

Op de Lochemse Berg ligt een tastbare herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog, toen Lochem ettelijke keren werd belegerd door ‘de Spanjaarden’. Dat de resten van deze schans bestonden, was al lang bekend. Maar hoe ze eruit zagen, wisten archeologen niet precies. Er stonden immers fijnsparren op die plek. Afgelopen zomer werden die voorzichtig gerooid, nadat ze door droogte stierven. De gemeente Lochem wil aan de resten van de schans de status van gemeentelijk monument toekennen. Daarom is hij opgemeten en is er archeologisch onderzoek gedaan. Zo wordt het belang van Lochem en van de Lochemse Berg in de late Middeleeuwen nog beter inzichtelijk!

Grenspaal op Boschveld

Verborgen grenzen

Om grenzen aan te geven worden van oudsher markeringen aangebracht. De grenzen van landgoederen of jachtgebieden werden vroeger soms door hun eigenaren ook aangegeven met palen. In de beginjaren van Het Geldersch Landschap werden, voor zover nu bekend, vooral op de zuidelijke Veluwe de grenzen van de bezittingen aangegeven. Op deze betonnen palen staat het logo van Geldersch Landschap, de ruit met Gelderse Roos. 90 jaar geleden werd niet genoteerd waar de grenspalen precies zijn geplaatst. We weten ook niet altijd of ze er nog steeds staan. Af en toe komt een medewerker of vrijwilliger van GLK er toevallig eentje tegen. Vaak staan ze in het bos tussen de stammen van de bomen en zie je ze makkelijk over het hoofd.
En dat terwijl ze best mooi zijn en van historische waarde!

Ontdek de geheime ruimtes van Cannenburch

Ervaar kasteel Cannenburch in winterslaap! Ontdek onder begeleiding van een gids de rijk ingerichte begane grond, verschillende dienstruimtes en de fragmentenzolder van het kasteel. Deze vertrekken zijn normaal niet voor het publiek toegankelijk. Na de rondleiding staat er in het kasteelcafé een kop warme chocolademelk klaar om je bij op te warmen.

De rondleiding is op 8 & 29 februari en 7 maart.

Vergeet niet om op tijd te reserveren!