Perfect decor voor Valentijnsdag

Nog ideeën nodig hoe je je nieuwe vlam of trouwe partner kan verrassen tijdens Valentijnsdag (of daarna)? De landgoederen van GLK bieden het uitgelezen decor voor een romantisch avontuur.
Knoop van liefde, Vorden

Verknocht in het knopenlaantje

Op de brug Pont des Arts in Parijs werd de liefde bezegeld door een hangslot aan de spijlen te hangen en de sleutel vervolgens in het water te werpen. Ook in Vorden en omstreken is er geen gebrek aan symboliek om de romantische verbinding te vereeuwigen. Elk jaar komen verliefde paartjes samen naar het knopenlaantje op landgoed Vorden om jonge beukentwijgen te verknopen zodat de beukentakken zich vervolgens in allerlei gekke bochten wringen. De sloten op de Pont des Arts zijn ondertussen verwijderd omdat de brug het gewicht van het metaal niet meer kon dragen. Het knopenlaantje vlakbij kasteel Vorden is er nog. Of de knopen de liefde werkelijk bespoedigen, kun je het beste zelf ondervinden.

Trouwen op locatie

Een bijzondere dag verdient een bijzondere plek. Daarom zijn verschillende kastelen en buitenhuizen van GLK beschikbaar als trouwlocatie. Op deze Gelderse pareltjes kan het burgerlijk huwelijk worden voltrokken en kunnen huwelijksfestiviteiten plaatsvinden. Van kleinschalig diner tot groot swingfeest; de mogelijkheden zijn divers. Op het ene kasteel trouw je in een echte authentieke trouwkapel, elders in de kasteeltuin tussen de geurende rozen. De huwelijksfestiviteiten kunnen zowel in het kasteel als in de bijgebouwen zoals koetshuis en oranjerie plaatsvinden. Alle kastelen hebben professionele cateraars in huis.

 

Wandelen met de boswachter, thema: Mariendaal Groene Bedstee in de sneeuw

Groene Bedstee

Een van de mooiste plekken rondom Arnhem is de Groene Bedstee op landgoed Mariëndaal. Sinds 1860 vormen beuken een 300 meter lange dichte haag zodat dames aldaar ongestoord door nieuwsgierige blikken een wandelingetje in de buitenlucht konden maken. Een linde in het midden van de groene tunnel symboliseert de liefde. Een bedstee is immers ook een geschikte plek om je in goed gezelschap terug te trekken.

 

 

Vogels

De liefde is een twijfelachtig gebeuren. De ware laat zich niet zo snel vinden en zodra je haar of hem hebt gevonden, stelt zich de eeuwige vraag of de ware ook de ware blijft? Daarom luidt ons advies: neem een voorbeeld aan de duif! Of het nu een Turkse tortel of een houtduif is, door dik en dun blijven de stelletjes van de duivenfamilie bijeen. Geen veer in hun vleugel die de ellende van een scheiding, inclusief alimentatie en omgangsregelingen, overweegt. Verdere trouwe zielen om de komende tijd nader in de gaten te houden zijn: eksters, kauwtjes, zwanen, ganzen en oehoes.

 

Album amicorum

Laten we eerlijk zijn, is vriendschap ook niet een soort liefde? Voor de opkomst van likes, loves en kudos op de sociale media was een mooi versierd boekje, een vriendenalbum de plek om uitdrukking te geven aan bijzondere vriendschap. Zoals gebruikelijk bezat mr. Hendrik Willem Brantsen (1773-1806) zo’n album amicorum tijdens zijn studietijd in Leiden. Dit boekje wordt bewaard in Huis Zypendaal dat door de belangrijke regentenfamilie Brantsen in de 18de eeuw werd gebouwd. Zoals de volgende bijdrage uit dit album bewijst, zit er poëzie en liefde in de vriendschap.

Nooit scheurde nimmer staande tijd,
Oprechte vrienden van elkander,
Neen, waarde vriend schoon ’t alles slijt,
Standvaste trouw zal nooit veranderen.

Wie is Valentijn?

Heb je ooit afgevraagd waarom de dag van de liefde op 14 februari valt? Nou, een man genaamd Valentijn belandde in de tweede eeuw na Christus in de gevangenis, omdat hij vervolgde Christenen hielp. In de gevangenis heelde hij, volgens de overlevering, de blinde dochter van de gevangenisbewaarder. Pogingen om hem te bekeren tot het paganisme door de keizer zelf waren tevergeefs; hij bleef stug bij zijn Christelijke geloof en werd daarom uiteindelijk op 14 februari verbrand. De Christelijke kerk riep hem later uit tot heilige. Waar is de romantiek, vraag je je wellicht terecht af? Zijn laatste briefje, geschreven op 14 februari, was gericht aan de geheelde dochter en bevatte enkel de woorden ‘Jouw Valentijn’. Een bitterzoete boodschap.