Natuur & kastelen bij je thuis - tips voor kinderen

Lockdown, kerstvakantie en winter. Dat vraagt om een creatieve aanpak en ideeën voor wat nog wel kan voor de kinderen. Een frisse neus halen in een natuurgebied of park kan altijd. Wissel dat af met knutseltips voor thuis die we hebben verzameld. De tekstjes hieronder kun je zo voorlezen en de benodigde spullen heeft iedereen vast wel ergens in huis liggen.

Kleur je eigen kasteel

Droom jij wel eens van het leven op een kasteel? Hoe zou het zijn om vroeger als ridder of jonkvrouw op zo’n prachtige plek te wonen? Misschien had je wel een slaapkamer in een torentje. Of keek je uit op een knalrode ophaalbrug. Kleur jouw eigen kasteel en je fantasie komt tot leven!
Van elk GLK-kasteel kun je hier een kleurplaat downloaden. Kies de mooiste uit, zoek je fijnste potloden of stiften bij elkaar en maak er wat moois van!

Knutsel een kasteelkijkdoos

Zie je een kasteel liever in 3D? Je kunt onze kastelen nu natuurlijk niet bezoeken. Wat wél kan: een kijkdoos maken! Dit heb je nodig:

  • Een oude (schoenen)doos
  • Een schaar
  • Lijm
  • Kleurpotloden, stiften of verf
  • Mooi papier om je doos te beplakken (bijvoorbeeld inpakpapier of een oude poster)
  • Printjes van onze kijkdoosplaten die je hier kunt downloaden (tip: gebruik wat dikker papier, dan blijven de figuurtjes mooi rechtop staan)
    bouwplaat 1: kasteel hert en ridder -  bouwplaat 2: extra ridders en kastelen 

Begin met de doos. Die kun je van binnen en buiten beplakken met mooi papier of er wat op tekenen of schilderen. Pak dan je kijkdoosplaat. Geef de ridders met paarden, dieren en planten, én natuurlijk het kasteel zelf een mooi kleurtje. Een glitterhert of een paars dak? Alles kan, want het is jouw kasteel!

Klaar? Knip alle figuurtjes uit en vouw de randjes bij de stippellijn om. Geef je figuurtjes nu een mooi plekje in de doos. Alle onderste strookjes plak je stevig vast op de bodem van de doos. Nu nog een gat in de voorkant knippen en klaar is je kijkdoos. Veel kijkplezier!

Club Creo - www.clubcreo.nl

Keileuk schilderklusje

Heb je nog wat steentjes in huis of in de tuin liggen? Of misschien mag je er van de buurman wel een paar uit zijn grindpad rapen (wel eerst even vragen!). Saaie grijze stenen? Met wat verf of stiften maak jij er zo een sneeuwpop van! Of een egel, een uiltje, kerstman of kerstster. Ook leuk: schrijf elke letter van je naam op één platte steen en puzzel zo je naam in elkaar!

Dit heb je nodig:
- Stenen
- Stiften of verf (bijvoorbeeld plakaatverf of acrylverf)
- Kwasten
- Eventueel transparante lak

Was de stenen eerst goed en laat ze drogen voordat je ze gaat beschilderen. Je kunt zelf iets leuks bedenken of op bijvoorbeeld Instagram of Pinterest naar voorbeelden zoeken. Zoek op #stenenschilderen.
Om de steen langer mooi te houden, kun je er eventueel nog een beetje transparante lak overheen doen.

Vlinders in jouw tuin in de winter

In de winter zie je weinig vlinders. Dat komt omdat ze dan nog een ei, rups of pop zijn. Hier zijn wel wat uitzonderingen op. Er zijn vier soorten die in Nederland overwinteren als vlinder. Dat zijn de dagpauwoog, kleine vos (bijzondere naam voor een vlinder!), gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Deze vlinders gaan in winterrust en zoeken daarvoor een beschutte plek op. Grote kans dat je wel eens een overwinterende dagpauwoog op een beschut hoekje in een schuur, kelder of ongebruikte kamer bent tegengekomen. Laat ze dan rustig zitten, want onnodig energie verspillen is niet goed voor het diertje.
Kom je het diertje in huis tegen in een verwarmde kamer? Verplaats de vlinder dan heel voorzichtig naar een koele plaats. In een warme ruimte zal de vlinder actief worden terwijl het diertje in de winter geen eten kan vinden. De vlinder overleeft alleen in winterrust, bij koude temperaturen.

In de lente zijn deze vier overwinterende vlinders de eerste die je ziet. Omdat onze winters tegenwoordig warmer zijn blijft de Atalanta vlinder ook steeds vaker bij ons overwinteren. Deze soort kan je dus ook al vroeg in het voorjaar tegenkomen. De andere soorten hebben wat meer tijd nodig omdat zij eerst als rups moeten vervellen en verpoppen voordat ze een mooie vlinder worden.

Bouw een kasteel of maak een stripverhaal

Kasteel in huis

Jammer, je kunt nu niet naar jouw favoriete kasteel komen. Wat wél kan is thuis een flinke vestiging bouwen! Pak alle matrassen, kussens, dekens en maak van jouw kamer een verdedigbaar fort waar je lekker kunt chillen. Of gebruik kartonnen dozen, schilder of kleur daar kantelen op en verkleed je als kasteelbewoner.

Bouwen

Ben jij goed in bouwen met kapla, duplo of lego? Bouw dan één van de kastelen na! Je kunt hier kijken hoe de kastelen eruit zien.

Stripverhaal

Voor de wat oudere kinderen: maak je eigen stripverhaal! Eerst bedenk je waar je strip over gaat - bijvoorbeeld een avontuur in een bos - en daarna bedenk je wie er voor komen in jouw strip. Met papier, potlood en stiften maak je een supertoffe strip.

Wij zijn heel benieuwd naar jullie bouwwerken! Stuur je een foto naar ons toe? Voor de mooiste inzending ligt er een vrijkaartje voor een kasteelbezoek klaar!

In elk kind schuilt een SuperSpeurder!

Is jouw (klein)kind enthousiast over deze opdrachten en wil hij of zij nog veel meer ontdekken over planten en dieren en over de bewoners van spannende kastelen in Gelderland? Geldersch Landschap & Kasteelen heeft speciaal voor kinderen het SuperSpeurdersprogramma ontwikkeld. Met Freek de Vos, de mascotte van de SuperSpeurders, maken kinderen spelenderwijs kennis met prachtige natuurgebieden en erfgoederen die onze provincie rijk is.
Meer informatie over dit SuperSpeudersprogramma voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar is te vinden op glk.nl/superspeurders.