Knutselen voor kinderen

Buiten zijn is het allerleukst! Maar wat ook leuk is: creatief aan de slag. Op deze pagina vind je de leukste knutsel-ideeën.

Kleur je eigen kasteel

Droom jij wel eens van het leven op een kasteel? Hoe zou het zijn om vroeger als ridder of jonkvrouw op zo’n prachtige plek te wonen? Misschien had je wel een slaapkamer in een torentje. Of keek je uit op een knalrode ophaalbrug. Kleur jouw eigen kasteel en je fantasie komt tot leven!
Van elk GLK-kasteel kun je hier een kleurplaat downloaden. Kies de mooiste uit, zoek je fijnste potloden of stiften bij elkaar en maak er wat moois van!

Keileuk schilderklusje

Heb je nog wat steentjes in huis of in de tuin liggen? Of misschien mag je er van de buurman wel een paar uit zijn grindpad rapen (wel eerst even vragen!). Saaie grijze stenen? Met wat verf of stiften maak jij er zo een lieveheersbeestje of kuikentje van! Ook leuk: schrijf elke letter van je naam op één platte steen en puzzel zo je naam in elkaar!

Dit heb je nodig:
- Stenen
- Stiften of verf (bijvoorbeeld plakaatverf of acrylverf)
- Kwasten
- Eventueel transparante lak

Was de stenen eerst goed en laat ze drogen voordat je ze gaat beschilderen. Je kunt zelf iets leuks bedenken of op bijvoorbeeld Instagram of Pinterest naar voorbeelden zoeken. Zoek op #stenenschilderen.
Om de steen langer mooi te houden, kun je er eventueel nog een beetje transparante lak overheen doen. Een leuk cadeautjes.

 

Bouw een insectenhotel

Overal zie je dat mensen elkaar nu helpen. Maar insecten kunnen ook best een beetje hulp gebruiken. Bouw jij een mooi hotel voor ze? Dit heb je nodig:

 • Een blok hout, bijvoorbeeld haardhout of een stuk afvalhout
 • Een boormachine
 • Bamboestengels of andere holle plantenstengels

Zo ga je te werk (voor het boren moet je je ouders even om hulp vragen!):

 1. Verzamel stengels uit je tuin en knip ze in korte stukjes
 2. Boor gaten in het blok hout, met boortjes van verschillende doorsnee (3-10 mm). Maak de gaten 5-12 cm diep. Zo is er voor alle verschillende bewoners een favoriet plekje.
 3. Maak ook wat grotere gaten in het blok en steek daar bamboe- of plantenstengels in.
 4. Plaats je insectenhotel bijvoorbeeld op een paal of aan een boom. Het liefst in de zon en op een beschutte plek.

Tip: heb je nou een héél handige vader of moeder? Vraag dan of ze van wat oude plankjes een echt huisje kunnen bouwen, met verschillende ‘kamers’ erin (zie foto). Die kamers kun je dan vullen met het blok hout, maar ook met bijvoorbeeld dennenappels of een stapeltje bamboestengels. Om te zorgen dat de losse spullen er niet uit vallen, kun je er nog een stukje kippengaas voor vastmaken.

Alle insecten zijn er blij mee!

 

Houd een eng beest vast

Durf jij? Een harige spin of een glibberige worm vast te houden? Sommige mensen vinden dit maar enge beesten. Maar… ze zijn vaak veel banger voor jou dan andersom!

In de natuur, maar ook in je eigen achtertuin vind je allerlei kleine kriebelbeestjes. Kijk maar eens onder het blad van een plant of in de bast van een boom. Daar vind je veel insecten. Of graaf voorzichtig een klein stukje grond om op zoek naar wormen en andere bodemdiertjes. En als je een steen of bloempot optilt, krioelt het vaak van de pissebedden en duizendpoten.

Heb je wat gevonden? Probeer het beestje dan eens op je hand te zetten. Voel je hoe de kriebelpootjes of het glibberlijfje over je huid gaan? Helemaal zo eng niet, toch?! Heb je een loeppotje of vergrootglas in huis, dan kun je het diertje ook van dichterbij bekijken. Heeft ie prachtige vleugels, mooie ogen of een lange snuit? Daarna wel weer op zijn eigen plekje terugzetten natuurlijk!

 

Knutsel een kasteelkijkdoos

Zie je een kasteel liever in 3D? Je kunt onze kastelen nu natuurlijk niet bezoeken. Wat wél kan: een kijkdoos maken! Dit heb je nodig:

 • Een oude (schoenen)doos
 • Een schaar
 • Lijm
 • Kleurpotloden, stiften of verf
 • Mooi papier om je doos te beplakken (bijvoorbeeld inpakpapier of een oude poster)
 • Printjes van onze kijkdoosplaten die je hier kunt downloaden (tip: gebruik wat dikker papier, dan blijven de figuurtjes mooi rechtop staan)
  bouwplaat 1: kasteel hert en ridder -  bouwplaat 2: extra ridders en kastelen 

Begin met de doos. Die kun je van binnen en buiten beplakken met mooi papier of er wat op tekenen of schilderen. Pak dan je kijkdoosplaat. Geef de ridders met paarden, dieren en planten, én natuurlijk het kasteel zelf een mooi kleurtje. Een glitterhert of een paars dak? Alles kan, want het is jouw kasteel!

Klaar? Knip alle figuurtjes uit en vouw de randjes bij de stippellijn om. Geef je figuurtjes nu een mooi plekje in de doos. Alle onderste strookjes plak je stevig vast op de bodem van de doos. Nu nog een gat in de voorkant knippen en klaar is je kijkdoos. Veel kijkplezier!

 

In elk kind schuilt een SuperSpeurder!

Is jouw (klein)kind enthousiast over deze opdrachten en wil hij of zij nog veel meer ontdekken over planten en dieren en over de bewoners van spannende kastelen in Gelderland? Geldersch Landschap & Kasteelen heeft speciaal voor kinderen het SuperSpeurdersprogramma ontwikkeld. Met Freek de Vos, de mascotte van de SuperSpeurders, maken kinderen spelenderwijs kennis met prachtige natuurgebieden en erfgoederen die onze provincie rijk is.
Meer informatie over dit SuperSpeudersprogramma voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar is te vinden op glk.nl/superspeurders.

 

 

 

Zin om nog meer te weten over de natuur?
Ga eens mee met de boswachter!