De leukste activiteiten tijdens de kerstperiode

Rond de kortste dagen van het jaar is het erg verlokkelijk om binnen te blijven. Maar buiten de deur is er van alles te beleven. Ga er op uit en ontdek wat voor moois Gelderland in de winter te bieden heeft. We zetten een aantal sfeervolle uitjes & tips op een rij.

Beleef onze winterkastelen

Kom langs en ontdek hoe de bewoners vroeger de kerst beleefden, bijvoorbeeld op kasteel Hernen, waar je kunt genieten van en historisch winterbanket én prachtige middeleeuwse volksmuziek. Een sprookjesachtige kerstmarkt vind je bij kasteel Cannenburch van 13 t/m 15 december. En wil je in warme kerstsfeer ontvangen worden in huis Zypendaal met een rondgang langs een aantal bewoners van het huis? Reserveer dan snel. 
Kasteel Doorwerth is jaarrond open en op 8 december de locatie voor een sfeervolle kerst- en wildfair. Kasteel Ammersoyen is in de kerstvakantie op verschillende dagen, en zelfs avonden, open en op eigen gelegenheid, tijdens een kasteelrondleiding of met een speuren & spelen tocht voor het hele gezin te beleven.

Lekkernijen in Bakhuis Leur

Bijna* elke zondag wordt de takkenbosoven uit 1840 in Leur aangestoken om welriekende deegwaren te produceren. Daarnaast kun je met eigen ogen bekijken hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en luisteren naar het verhaal achter de historische oven. Zou het toeval zijn dat de oven in het bezoekerscentrum van het Land van de Heerlijkheden is?
*Controleer even op de Facebook-pagina of de oven door onze vrijwilligers wordt bemand. Of bel op de ochtend van het geplande bezoek. Uitval is bij wijze van uitzondering mogelijk.

 

Oh Denneboom

Dit is de titel van misschien wel het allerbekendste kerstliedje van ons land. Alleen klopt het al sinds jaar en dag niet. De bomen die wij in onze huiskamer zetten als kerstboom zijn allemaal sparren: fijnspar, Servische spar, Nordman spar en Fraser spar. Dat we in Nederland ‘Dennenboom’ zingen en zeggen komt hoogstwaarschijnlijk door een ongelukkige vertaling uit het Duits. Deze en ander wijsheden over de kerst en naaldbomen hoor je van onze boswachters tijdens een afwisselende wandeling over de Loenermark.

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer mooie winterwandelingen rondom de kerstdagen

Mooi cadeau

Gebrek aan goede ideeën voor kerstcadeaus? In dat geval hebben wij nog een paar suggesties waar niet alleen de ontvanger, maar ook de Gelderse kastelen en landschappen erg blij van worden. Uiteraard is het altijd mogelijk om het donateurschap, inclusief het prachtige welkomstpakket, te geven. Het aanbod is onbeperkt. De kalender is er echter maar één keer per jaar.

Wandelen voor de soep

Wat is er nou fijner dan een lekkere warme kop soep na een stevige wandeling? Onze boswachters nemen je de komende tijd graag mee naar de mooiste plekjes en de beste doorkijkjes. Grote kans dat zich in de kale bomen allerlei vogels laten zien die zich normaal gesproken in het bladerdek verschuilen. Vergeet niet om een muts en stevige schoenen mee te brengen!
Naar de snertwandelingen.

Een levende tuin

In onze gebieden doen we er alles aan om het er voor de dieren zo prettig mogelijk te maken. Naast natuurgebieden zijn steden, en met name particuliere tuinen, een belangrijke habitat voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ondersteun ze door het aanbieden van voedsel en het ophangen van nestkastjes. De Vogelbescherming heeft tips op een rij gezet over goed voeren, welke vogels wat eten, wanneer je het beste bijvoert en hoe je het vogelvoer aanbiedt. Ook over nestkasten informeren zij uitvoerig. Verder zijn insectenhotels en rommelhoekjes ideaal voor insecten en kleine dieren om eitjes te leggen, te schuilen of te overwinteren. Creëer zo je eigen kleinschalige natuurgebied!
Binnenkort in de tuin aan de slag? Lees dan ook Tien tips voor een wintertuin.

Midwinterhoornblazers

Tussen advent en Driekoningen schalt er een zware toon over het oosten van het land. De midwinterhoorn wordt dan bespeeld. Dankzij dit oude gebruik wordt het licht teruggewonnen uit de klauwen van de kwaadaardige Fenrir. Maak een heerlijke wandeling, volg het geluid en beloon jezelf met een warme kop chocolademelk.

Midwinterhoornwandeling 8 december 2019 diverse wandelafstanden over smokkelpaden langs de Duitse grens
Midwinterhoornblazers 4 januari 2020 blazen het nieuwe jaar in op de binnenplaats van kasteel Doorwerth
Drie Koningenwandeling 6 januari 2020 De Dellen en Renderklippen op de Noord-Veluwe