De leukste activiteiten tijdens de kerstperiode

Rond de kortste dagen van het jaar is het erg verlokkelijk om binnen te blijven. Maar buiten de deur is er van alles te beleven. Ga er op uit en ontdek wat voor moois Gelderland in de winter te bieden heeft. We zetten een aantal sfeervolle uitjes & tips op een rij.

Beleef onze winterkastelen

Een aantal huizen en kastelen van GLK verkeren al een tijdje in een diepe winterslaap, maar andere blijven voor publiek geopend. Kom langs en ontdek hoe de bewoners vroeger de barre wintermaanden doorbrachten. Net als de rest van het jaar is kasteel Doorwerth gewoon open. Speciaal voor de Kerstvakantie openen de kastelen Amersoyen en Cannenburch de deuren. Kasteel Hernen biedt sfeervolle activiteiten voor het hele gezin. Van 27 tot en met 29 december zijn er oudhollandse spelen, een zoektocht door het schemerige kasteel, verhalenvertellers, knutselactiviteiten, winters vermaak, warme chocomel en nog veel meer.

 

Lekkernijen in Bakhuis Leur

Bijna* elke zondag wordt de takkenbosoven uit 1840 in Leur aangestoken om welriekende deegwaren te produceren. Daarnaast kun je met eigen ogen bekijken hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en luisteren naar het verhaal achter de historische oven. Zou het toeval zijn dat de oven in het bezoekerscentrum van het Land van de Heerlijkheden is?
*Controleer even op de Facebook-pagina of de oven door onze vrijwilligers wordt bemand. Of bel op de ochtend van het geplande bezoek. Uitval is bij wijze van uitzondering mogelijk.

 

Midwinterhoornblazen

Tussen advent en Driekoningen schalt er een zware toon over het oosten van het land. De midwinterhoorn wordt dan bespeeld. Dankzij dit oude gebruik wordt het licht teruggewonnen uit de klauwen van de kwaadaardige Fenrir. Hard nodig in deze tijd van het jaar! Loop mee tijdens één van de wandelingen, volg de spoor van het geluid en beloon jezelf met een warme kop chocolademelk.

Drie Koningenwandeling naar De Dellen en Renderklippen
Midwinterhoornblazers bij kasteel Ammersoyen

 

Een geschenk voor iedereen

Gebrek aan goede ideeën voor kerstcadeaus? In dat geval hebben wij nog een paar suggesties waar niet alleen de ontvanger, maar ook de Gelderse kastelen en landschappen erg blij van worden. Uiteraard is het altijd mogelijk om het donateurschap, inclusief het prachtige welkomstpakket, te geven. Het aanbod is onbeperkt. De kalender is er echter maar één keer per jaar.

Een levende tuin

In onze gebieden doen we er alles aan om het er voor de dieren zo prettig mogelijk te maken. Naast natuurgebieden zijn steden, en met name particuliere tuinen, een belangrijke habitat voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ondersteun ze door het aanbieden van voedsel en het ophangen van nestkastjes. De Vogelbescherming heeft tips op een rij gezet over goed voeren, welke vogels wat eten, wanneer je het beste bijvoert en hoe je het vogelvoer aanbiedt. Ook over nestkasten informeren zij uitvoerig. Verder zijn insectenhotels en rommelhoekjes ideaal voor insecten en kleine dieren om eitjes te leggen, te schuilen of te overwinteren. Creëer zo uw kleinschalige natuurgebied! Bekijk 12 tips voor een diervriendelijke tuin.

Wandelen voor de soep

Wat is er nou fijner dan een lekkere warme kop soep na een stevige wandeling? Onze boswachters nemen je de komende tijd graag mee naar de mooiste plekjes en de beste doorkijkjes. Grote kans dat zich in de kale bomen allerlei vogels laten zien die zich normaal gesproken in het bladerdek verschuilen. Vergeet niet om een muts en stevige schoenen mee te brengen!
Naar de snertwandelingen.

Zelf op pad

Ontspannen het nieuwe jaar in? Ga er op uit en ontdek de vele mooie wandelgebieden die Gelderland rijk is. Of keer terug naar vertrouwd terrein dat er telkens anders bij ligt. Wist je al dat iedere Gelderlander niet verder dan 10 km van een gebied van GLK woont? Een ommetje of lange wandeling door onze gebieden is dus altijd dichtbij. Dat is fijn in de drukke decembermaand.
Zoek een (nieuw) wandelgebied uit.

Op stap geweest of deelgenomen aan een activiteit? We zien je foto’s graag tegemoet!