De leukste activiteiten tijdens de kerstperiode

Tijdens deze donkere dagen is het aanlokkelijk om binnen te blijven. Maar juist nu is er veel bijzonders buiten de deur te beleven. Ga er op uit en ontdek wat voor moois Gelderland in de winter te bieden heeft. We zetten een aantal sfeervolle tips & uitstapjes op een rij.

Beleef onze winterkastelen

Kom genieten van de kastelen in warme kerstsferen. Met hulp van vele vrijwilligers is kasteel Cannenburch weer omgetoverd in een heus kerstkasteel. Kom het feestelijke en sfeervolle kasteel bewonderen en geniet op het voorplein van een warme chocolademelk of glühwein.
Een leuk kerstvakantieuitstapje met kinderen is een bezoek aan kasteel Hernen. Om de schatkist van het kasteel te openen, moeten zij de code kraken. Lukt het? Dan wacht er een klein cadeautje.
Ook de kastelen Doorwerth en Ammersoyen zijn geopend tijdens de kerstperiode.

Alle activiteiten in de kastelen

 

Naaldbomen op de Loenermark

De loofbomen hebben hun blad inmiddels verloren, waardoor de naaldbomen goed zichtbaar zijn. De boswachter neemt je mee op pad langs naaldbomen op de Loenermark en vertelt allerlei wijsheden. Wist je bijvoorbeeld dat onze kerstboom geen dennenboom is, maar een spar?

Snertwandelingen

Wat is er nou fijner dan een lekkere warme kop soep na een stevige wandeling? Onze boswachters nemen je de komende tijd graag mee naar de mooiste plekjes tijdens de snertwandelingen. Deze vinden plaats in De Dellen en Heerder Sprengen, langs de uiterwaarden van de Waal en over landgoed Staverden

 

Mooi cadeau

Nog op zoek naar een kerstcadeau? Met de nieuwe wandelgids 'De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland' maak je een wandel- en kastelenliefhebber zeker blij. Of kies voor de Jaarkalender 2022, met elke maand een schitterende foto van een landschap, plant, dier, kasteel of interieur. Zin om iets bijzonders te koken tijdens de kerstperiode? Lekker Gelderland vertelt over 700 jaar eetcultuur op de Gelderse kastelen en landgoederen en bevat middeleeuwse recepten.

Naar de geschenken

 

Een levende tuin

In onze gebieden doen we er alles aan om het er voor de dieren zo prettig mogelijk te maken. Naast natuurgebieden zijn steden, en met name particuliere tuinen, een belangrijke habitat voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Wil je de vogels helpen in de winter én genieten van hun aanwezigheid in je tuin? Maak dan eens zelf vogelvoer. Met een prikpen, naald en draad en pinda’s maak je gemakkelijk een pindaslinger om op te hangen. Op de website van de Vogelbescherming vind je meer ideeën, waaronder een heus vogelkerstdiner!

 

 

Geniet van de kleine dingen

Heb je een blaadje met rijp wel eens van heel dichtbij bekeken? Of de bessen van een struik waar een dauwdruppel op zit? Mossen zijn fantastisch als je ze van heel dichtbij fotografeert.
Natuurlijk is het ook genieten van de fantastische foto's die anderen maakten. Op internet en social media is dit te vinden door te zoeken #macrofotografie of #natuurdichtbij.
Heb je zelf een mooie foto gemaakt, dan genieten we graag mee! Als je deze deelt met @GLK of #gelderschlandschapkasteelen, dan kunnen wij ze zien. De foto's uit de gebieden van Geldersch Landschap & Kasteelen zullen we dan weer delen.

 

Tips voor kinderen

Kerstvakantie, winter en niet alles is open. Dat vraagt om een creatieve aanpak en ideeën voor de kinderen. Een frisse neus halen in een natuurgebied of park kan altijd. Wissel dat af met knutseltips voor thuis die we hebben verzameld: van kastelen kijkdozen tot mooie kleurplaten en van stenen beschilderen in winterthema tot overwinterende vlinders in de tuin helpen. 

Natuur en kastelen bij je thuis