Verwolde

Arjan Smid (22) uit Dwingeloo

‘De rododendrons aan de westkant van het huis komen uit op de begraafplaats van de familie. Vanaf die plek heb je zo’n magnifiek uitzicht op het huis. Ik vind het een van de mooiste begraafplaatsen die je in Nederland kunt aanwijzen. De heel oude eik op het landgoed is ook schitterend. Het schijnt dat Lodewijk XIV hier nog onder heeft gezeten. De eerste keer kwam ik hier met mijn vader. We bezochten vrienden in de buurt en wilden wat tijd kwijt. We raakten in de tuinen verzeild en werden geïmponeerd door de imposante beuken, het lanenstelsel.

Een kameraad van mij woont in Lochem. Als ik hem opzoek, ga ik vrijwel altijd even hier naartoe. Dat ik donateur ben van GLK, terwijl ik in Drenthe woon, komt door mijn buurman. Hij ontdekte dat ik net zo’n fascinatie voor kastelen heb als hij en maakte mij donateur voor een jaar. Dat donateurschap heb ik voortgezet. Dus er lopen twee Drentenaren heel geïnteresseerd door het Gelderse landschap.’

Waar is het?

Huis Verwolde stamt uit 1776. Dit statige landhuis wordt omzoomd door een tuin in Engelse landschapsstijl. Ook het omringende bos is voor wandelaars opengesteld. Gekleurde paaltjes geven verschillende routes aan.

Een wandeling langs het 'Bijzondere Bomenpad' leidt o.a. langs de eeuwenoude eik. Ook het edelmanshuis is te bezoeken. De Chinese kamer in het huis is uniek.