Scherpenzeel

Jannie Hazeleger (58) uit Scherpenzeel

‘Huis Scherpenzeel ligt midden in het dorp Scherpenzeel. Het huis is eeuwenlang eigendom van de familie Van Scherpenzeel geweest. In de Tweede Wereldoorlog is het ernstig beschadigd. Na de oorlog is het huis gerestaureerd door de toenmalige bewoners.
Huis Scherpenzeel is een statig 16e-eeuws witgepleisterd pand is omgeven door een gracht en voorzien van een toegangsbrug. In 1984 zijn mijn man en ik hier op een prachtige lentedag getrouwd. Het huis deed in die tijd dienst als gemeentehuis. Het heeft wel wat statigs om als bruid en bruidegom lopend over de brug zo'n fraai pand betreden. Ondanks dat het gebouw nu niet meer dienst doet als gemeentehuis is het huis nog steeds in gebruik als trouwlocatie. 

Het omliggende park is voor publiek vrij toegankelijk. Hier maak ik vaak een wandeling, omdat het lekker dichtbij mijn huis is. Het is een mooi en afwisselend park met een fraaie vijver en grote fontein. Bij De Koepel is de oude beekloop van de Lunterse Beek weer gaan stromen. Landelijke festiviteiten als Koningsdag en Bevrijdingsdag worden hier in het park gevierd. Ook de lokale dorpse activiteiten als 'Picknick in het Park' en openluchtkerkdiensten vinden hier plaats.’

Waar is het?

Huis Scherpenzeel bevindt zich in het dorp Scherpenzeel op de grens van de provincies Gelderland en Utrecht. In 2005 is huis Scherpenzeel met bijbehorend park, poortgebouw en koetshuis door de gemeente Scherpenzeel in erfpacht overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het omringende landgoed Scherpenzeel is particulier bezit.

Om de toegankelijkheid en de beleving van park Scherpenzeel en het parklandschap te verbeteren, laten Geldersch Landschap & Kasteelen en Landgoed Scherpenzeel werkzaamheden uitvoeren dit het najaar. Lees meer.