Doorwerth

Jaap Groen (75) uit Dwingeloo

‘Kasteel Doorwerth heeft het in de Tweede Wereldoorlog zó voor z’n kiezen gehad. Als zestienjarige jongen ging ik er in 1957 met de trein vanuit Utrecht naar toe. Het kasteel was verschrikkelijk kapot. Vooral de zuidvleugel had de volle lading gekregen. Het duurde 37 jaar voordat het hele kasteel was gerestaureerd. Koningin Juliana heropende het kasteel. Het schijnt dat zij tijdens de rondleiding, aangekomen bij de wc aan de zuidkant van de toren, de opmerking maakte: “Oh gut, is dat een barbecue?”

Mijn schoonouders hebben een aantal keer een feest gegeven in hotel Doorwerth. Van daaruit rij je zo naar beneden, naar het kasteel. Dat vonden mijn kinderen altijd heerlijk: lekker naar beneden rollen met de fiets. Maar terug moesten ze klimmen, dat vonden ze minder leuk.

Ik heb het kasteel nog vastgelegd op doek. Een wintertafereel: ik was er een keer in de winter. Het waaide, het had gesneeuwd: fenomenaal. Thuis heb ik die sfeer proberen te vangen in een schilderij.’

Waar is het?

Kasteel Doorwerth ligt tussen Doorwerth, Oosterbeek en Renkum. Het kasteel is meerdere malen verwoest door oorlog, plundering en brand. Maar het liet zich niet kisten. Doorwerth staat er (weer) schitterend gerestaureerd bij. Voor kinderen is er van alles te beleven. Van harnassen passen tot kastelennacht.