Doorwerth

Ada Vredevoort (69) uit Dodewaard

‘Mijn man en ik zijn dol op kastelen. We hebben laatst weer een hele kastelenreis door Frankrijk gemaakt. Ik heb ik weet niet hoeveel kastelen gezien. In Nederland is Doorwerth een van mijn favorieten. Dit kasteel is ook zo ontzettend leuk voor kinderen. In het kasteel doen ze allerlei opdrachten waardoor je het hele kasteel leert kennen. Tot aan de gevangenis aan toe, waar een man ligt te zuchten en te steunen. Met water en brood naast zich. Prachtig! Maar ook de keuken, waar de Keulse potten staan om eten in te maken. En de wc, dat een gat in een plank is waardoor alles rechtstreeks naar beneden valt. Hop, zo de gracht in.

In een van de kamers staat een opgezette beer en verder in het kasteel kom je nog meer opgezette dieren tegen. Ik ben ook wel eens met de vrouwenvereniging geweest. Gingen we met een gids door de tuinen lopen. Hij liet ons de vogels horen die er leefden, en toonde ons de enorme diversiteit aan paddenstoelen.’

Waar is het?

Kasteel Doorwerth ligt tussen Doorwerth, Oosterbeek en Renkum. Het kasteel is meerdere malen verwoest door oorlog, plundering en brand. Maar het liet zich niet kisten. Doorwerth staat er (weer) schitterend gerestaureerd bij. Voor kinderen is er van alles te beleven. Van harnassen passen tot kastelennacht.