De Spees

Klaas-Willem den Hartog (37) uit Veenendaal

‘Vrijheid. Het rivierengebied betekent voor mij vrijheid. Het gevoel dat ik krijg als ik door het rivierenlandschap loop, is anders dan wanneer ik door het bos loop. Ik hou van beide gebieden. Maar De Spees met die weidse blik over de rivier en de uiterwaarden, associeer ik het meest met vrijheid. Ik ben opgegroeid in de Betuwe. Ik fietste altijd over de dijken en ging vissen met vrienden. Wij hadden thuis een boomgaard. Daar was ik dagelijks in te vinden. Appels en peren plukken en de bomen onderhouden. Nog steeds let ik op boomgaarden als ik in de omgeving van De Spees ben: welke soorten groeien er?

Nu woon ik in Veenendaal. Als ik voor mijn werk in de Betuwe moet zijn, ga ik zo snel mogelijk van de snelweg af. Ik rij door de dorpjes om het landelijke gevoel te ervaren. Onze hond is een goed excuus om lange wandelingen te maken. Mijn dochter neem ik zo vaak mogelijk mee. Ze is drie, nog klein, maar ik vind het belangrijk dat ze het buitenleven meekrijgt.’

Waar is het?

De Spees is een uiterwaard aan de zuidzijde van de Nederrijn. Het is een onderdeel van de oude Grebbelinie. Vanaf de bankjes die op het noordelijke deel van De Spees staan, kijkt u prachtig uit op de Grebbeberg. Grote kans dat u brilduikers, ganzen of oeverzwaluwen tegenkomt.