Zypendaal

Ankie Krom (53) uit Arnhem

‘Ik woon in Arnhem en wandel heel graag door Zypendaal. Als er vrienden komen eten, halen we ze vaak van het station en wandelen we naar ons huis. Dat krijgen we altijd verbaasde blikken: “Jullie wonen toch in de stad? Zijn we verdwaald?”. We lopen langs Sonsbeek, door Zypendaal met die magistrale beuken, dan nog door Klarenbeek en dan zijn we er. Zypendaal springt eruit door die bijna kathedrale bomen. Je kunt er zo lekker hoog lopen en uitkijken over de weilanden.

Ik loop er vooral graag in de herfst. Aan het eind van de zomer is alles zo zwaar donkergroen. In de herfst veranderen de kleuren. Het gaat waaien, stormen, regenen. Alles wordt opgeschoond en opgefrist. Dat is prettig. En dan die paddenstoelen en die fijne herfstgeur… Ik ben kunstenaar. De bomen van Zypendaal heb ik eens getekend. Een hele serie van bomen in blauw-zwart met heel veel kleur ertussen: het licht dat ertussendoor schijnt.’

Waar is het?

Zypendaal, uit te spreken als ‘Siependaal’, ligt aan de Zijpendaalseweg in Arnhem. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is op de bovenverdieping en in het koetshuis van huis Zypendaal het hoofdkantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen gehuisvest. De naam is afkomstig van het ‘siepelen’ van water uit de bron Zypendaal. In het park liggen sprengen en wellen waar het grondwater uit de bodem sijpelt.