Ammersoyen

Lous Timmermans (63) uit Heesch

‘Het broertje van mijn eerste man bracht altijd graag een bezoek aan kasteel Ammersoyen met ons. Hij vond die kruip-door-sluip-door gangetjes zo spannend. Mij trekt de ligging van het kasteel het meeste, met die prachtige oprijlaan met ophaalbrug.

Zelf kom ik uit Veen, maar mijn toenmalige man kwam uit Ammerzoden. Daar zijn we getrouwd, in het torentje van het kasteel. Als je in Ammerzoden woonde, wilde je niets liever dan trouwen in het kasteel en je voor één dag kasteelheer of kasteelvrouw wanen.

Ook met mijn huidige man kom ik graag bij Ammersoyen. Hij vindt het kasteel schitterend en maakt er graag foto’s.

Kort geleden deed ik een bijzondere ontdekking. Ik ben al jaren bezig met stamboomonderzoek en kwam erachter dat Dirk van Herlaer van Ammersoijen en Poederoijen een directe voorouder van mij is. De familie van Herlaer bouwde het kasteel rond 1300 om zich te kunnen verdedigen tegen de vijand.

18 generaties geleden bouwden mijn voorouders kasteel Ammersoyen, en 18 generaties later trouwde ik daar. Dat kan toch geen toeval zijn…?’

Waar is het?

Het indrukwekkende Kasteel Ammersoyen ligt strategisch gelegen tussen Maas en Waal. Dit kasteel stamt uit circa 1300 en is een echt middeleeuws kasteel met vier torens, een imposante ridderzaal en een gracht.