Een zacht geruis

Productiehuis Plaatsmaken initieert in een bijzondere samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem het kunstproject Een Zacht Geruis.
Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Geldersch Landschap & Kasteelen heeft er zeven voor publiek opengesteld. Elk van deze kastelen wordt gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. Dit geeft de bezoeker een eigenzinnige kijk op de eeuwen oude geschiedenis van het kasteel of huis.

De kunstenaars

Robbie Cornelissen Kasteel Hernen
Heidi Linck Kasteel Cannenburch
Rosemin Hendriks Huis Verwolde
Aline Eras Kasteel Rosendael
Erik Odijk Kasteel Doorwerth
Jan Broekstra Huis Zypendaal
Hans Wijninga Kasteel Ammersoyen

Workshops

donderdag 16 augustus Kinderworkshop Hernen door Niek Michel 
zondag 16 september Lezing en demonstratie door Hans Wijninga
zaterdag 22 september Tekenworkshop voor volwassenen door Aline Eras
zondag 30 september Familieactiviteit door Heidi Linck online vanaf eind juli
zaterdag 20 oktober Workshop voor volwassenen door Rosemin Hendriks

Kunst en kastelen

Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding concretiseren. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de zorgvuldig voor dat kasteel of landhuis uitgekozen kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn te zien tot en met 31 oktober 2018.

Kunstkijkbladen

Museum Arnhem ontwikkelde voor dit bijzondere kunstproject een uitgebreid educatieprogramma. Het aanbod bestaat uit de kunstkijkbladen ‘Met andere ogen’ die gratis te downloaden zijn, workshops en een programma voor het primair onderwijs. Ook zijn er in elk kasteel vrijwilligers opgeleid die tijdens een rondleiding speciale aandacht aan de kunstwerken van Een zacht geruis geven.

Productiehuis Plaatsmaken

Museum Arnhem