Een zacht geruis

Productiehuis Plaatsmaken initieert in een bijzondere samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem het kunstproject Een Zacht Geruis.

Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Geldersch Landschap & Kasteelen heeft er zeven voor publiek opengesteld. Elk van deze kastelen wordt gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. Dit geeft de bezoeker een eigenzinnige kijk op de eeuwen oude geschiedenis van het kasteel of huis.

Kunst en kastelen

Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding concretiseren. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de zorgvuldig voor dat kasteel of landhuis uitgekozen kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn te zien van 20 april 2018 tot en met 31 oktober 2018.

 

Kunstenaars

Robbie Cornelissen Kasteel Hernen
Heidi Linck Kasteel Cannenburch
Rosemin Hendriks Huis Verwolde
Aline Eras Kasteel Rosendael
Erik Odijk Kasteel Doorwerth
Jan Broekstra Huis Zypendaal
Hans Wijninga Kasteel Ammersoyen

Aline Eras raakte gefascineerd door de enorme schelpen- en koralenverzameling die op de zolder van kasteel Rosendael wordt bewaard. Deze worden bij restauratie van de schelpengalerij in het park gebruikt. In haar werk vinden zij direct een plaats tussen de vele verzamelingen die de kunstenaar inspireren.
Heidi Linck werd getroffen door de littekens in de muren van kasteel Cannenburch, die zijn ontstaan door het herstellen met nieuwe bakstenen van gaten in de muren als gevolg van veranderend gebruik en smaak. Zij ziet hierin de tijd en de gebeurtenissen die tot het kasteel leiden zoals het nu is, en zoekt in haar werk een manier deze littekens en daarmee de geschiedenis een stem te geven.

Museum Arnhem ontwikkelde voor dit bijzondere kunstproject een uitgebreid educatieprogramma. Het aanbod bestaat uit de kunstkijkbladen ‘Met andere ogen’ die gratis te downloaden zijn, workshops en een programma voor het primair onderwijs. Ook zijn er in elk kasteel vrijwilligers opgeleid die tijdens een rondleiding speciale aandacht aan de kunstwerken van Een zacht geruis geven.

Productiehuis Plaatsmaken

Museum Arnhem