Recreatiezonering Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied en erg populair bij recreanten. Zij komen er graag om van die prachtige natuur te genieten. Dat willen we graag zo houden. Gezien de toenemende druk op de natuur is het wel van belang om op zoek te gaan naar een nieuwe, betere balans tussen de ruimte voor de natuur en de mens. Want de natuur op de Veluwe gaat achteruit.

Recreatiezonering Veluwe Bruggelen fietsen
© Ciska van de Genugten

Een van de oorzaken is verstoring door recreatie, verkeer en evenementen. Vooral in kwetsbare delen van de Veluwe hebben planten en dieren hieronder te lijden. Zo erg zelfs dat sommige soorten dreigen te verdwijnen of uit te sterven met als risico dat we de soortenrijke natuur op de Veluwe kwijtraken. U kunt de natuur helpen door de regels die er zijn te respecteren. Maar er is meer nodig.

Beschermen en beleven

Op de meest kwetsbare plekken gaan we planten en dieren beschermen door ze meer rust te bieden. Waar nodig verleggen we paden en routes. Op andere plekken gaan we de recreatiemogelijkheden juist verbeteren. Beide maatregelen zorgen ervoor dat we van de Veluwse natuur kunnen blijven genieten én dat de natuur wordt beschermd op die plekken waar dat echt nodig is. Er is veel te zien en te beleven, en dat willen we graag zo houden!

Wilde Kamp Bergsham edelhert
© Rob van ‘t Zelfde

Recreatiezoneringsplan

De hoofdlijnen voor het totaalplan zijn gemaakt – onder regie van de provincie Gelderland –  in samenspraak met terreinbeheerders, natuurorganisaties en gemeenten. In 2022 zijn er inspraakavonden geweest. De uitwerking wordt nu voorbereid. Voor GLK betreft het de gebieden Wekeromse Zand, Sysselt, Hoekelum en de Haere.

Voor meer informatie hierover kunt u terecht op https://www.gelderland.nl/projecten/recreatiezonering-op-de-veluwe.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.