Kasteel Nederhemert

Aan een oude bocht van de Maas ligt kasteel Nederhemert. Het is een gerestaureerd kasteel uit de 14e eeuw. Het kasteel wordt gebruikt als kantoor en is beperkt open voor het publiek. In de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

Locatie

Kasteellaan 1
5317 KX Nederhemert-Zuid

Regio Rivierengebied - Gemeente Zaltbommel
Verworven 1962 - Oppervlakte 3 ha

Voorzieningen

Kasteel

Kasteel Nederhemert kent een bouwgeschiedenis van zevenhonderd jaar. De oudste delen dateren uit het begin van de 14e eeuw. Het kasteel heeft in de afgelopen eeuwen veel veranderingen ondergaan. Het ontwikkelde zich van een verdedigbare woontoren tot een veelhoekig complex. Al die tijd werd het ook bewoond.

Gerestaureerd

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd door brand. Tussen 2001 en 2005 is Nederhemert gerestaureerd. In het kasteel is nu een kantoor gevestigd. Het is alleen tijdens Open Monumentendag voor het publiek geopend. Dat is het tweede weekeinde in september. Ook is het mogelijk de trouwzaal in het kasteel te huren.

Spannende Geschiedenis

Beluister hier de Spannende Geschiedenis van Kasteel Nederhemert.

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de geschiedenis van Kasteel Nederhemert.

Wandelen

Nederhemert ligt op een oeverwal in de Doornwaard aan een oude bocht van de Maas. Het is prachtig wandelgebied met veel natuur en een interessante cultuurhistorie.

Klompenpad het Hamarithapad loopt vlak langs kasteel Nederhemert.

In het landschap is het verschil tussen de hoge, droge oeverwal, met daarop Nederhemert, en de lager gelegen natte Doornwaard nog goed te zien. Staatsbosbeheer heeft het omringende landgoed Nederhemert in beheer. Eind februari en begin maart organiseren zij stinsenplantenexcursies. Meer informatie daarover vindt u op www.staatsbosbeheer.nl.

Landschap

Het kasteel lag hier op een strategische plek, omsloten door een meander van de Maas. Sinds de Maas ten oosten van Nederhemert is afgedamd stroomt er geen water meer door de Doornwaard. Het is nog wel een gave uiterwaard, met een zeldzaam complex van richels en droge geulen en enkele moerassige oude Maasbeddingen.

Trouwen

In de grote zaal van het kasteel kan op zaterdagen getrouwd worden.

Aanstaande bruidsparen kunnen via info@kasteelnederhemert.nl een afspraak maken om de trouwzaal in kasteel Nederhemert te bekijken. Via dat e-mailadres kan de trouwzaal ook worden gereserveerd.
Nadat de reservering is bevestigd, nemen jullie zelf contact op met de afdeling Publiekszaken van de Gemeente Zaltbommel om het huwelijk te agenderen.

Trouwen op kasteel Nederhemert is alleen mogelijk op zaterdag!

Vleermuizen in kelders

In de kelders van het kasteel overwinteren veel soorten vleermuizen. Vooral baard- en watervleermuizen en de gewone grootoorvleermuis en franjestaart komen hier voor.

Geschiedenis

Kasteel Nederhemert ligt binnen een gracht. Die gracht is een restant van een 16e-eeuwse fortificatie. Het oudste gedeelte van het kasteel zelf is een rechthoekige woontoren uit omstreeks 1300.

De toren had een kelder en twee verdiepingen. Die waren verbonden door muurtrappen. De ingang bevond zich aan de tegenwoordige achterkant van het gebouw. In het tweede kwart van de 14e eeuw lagen rond de ommuurde binnenplaats meerdere torens. De oude toren uit 1300, een rechthoekige toren op de noordoosthoek en een ronde toren op de noordwesthoek. In de 15e eeuw kwam er nog een zeshoekige toren bij. Deze toren is in 1945 verloren gegaan en niet herbouwd.

Eigendomsrecht
De laatste bewoners besloten het kasteel in 1957 te verkopen aan de Nederlandse Staat, die het beheer aan Staatsbosbeheer toevertrouwde. In 1961 droeg Staatsbosbeheer Nederhemert in langdurige erfpacht over aan Geldersche Kasteelen. Sinds 2003 bezit het ook het eigendomsrecht.

Inrichting
In 1943 is er een fotoserie van het interieur gemaakt. Veel van wat er te zien is, is bij de brand van 1945 verloren gegaan. Beroemd was het bed van de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. Er was een kamer met een 18e-eeuws geschilderd linnen behangsel met Chinese voorstellingen. Hier hangen nu levensgrote portretten van de 17e-eeuwse bewoners.

Evenementen

Geen evenementen gevonden.