Land van de Heerlijkheden - bakhuis Leur

Een monumentale Vlaamse schuur met een historische bakoven. Een lange tafel met grote lampenkappen. Samen vertellen ze het verhaal van de heerlijkheden van het land van Maas en Waal. Een verhaal van kastelen, heren en ridders. Een verhaal van sporen in het landschap, mooie vergezichten en bijzondere dieren en planten.

Locatie

Van Balverenlaan 1b
6615 AH Leur

E landvandeheerlijkheden@glk.nl

Regio Rivierengebied - Gemeente Wijchen

Voorzieningen

Openstelling

Bakhuis Leur is elke zondag geopend van 11 tot 17 uur. Op deze dagen worden lekkernijen gebakken met de historische takkenbosoven uit 1840. U kunt zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en het verhaal horen van Bakhuis Leur. U bent van harte welkom voor koffie, thee en de door ons zelf gebakken koekjes, brood en banket.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum kan jaarrond worden gebruikt voor passende bijeenkomsten of vergaderingen. Voor informatie stuur ons een e-mail.

Wat zijn Heerlijkheden?

Heerlijkheden ontstonden in de vroege middeleeuwen. Grondbezitters en kerkelijke leiders verwierven economische, politieke en juridische macht over een of meerdere stukken land. Zij noemden zich ‘heer’ en het gebied waarover zij gezag uitoefenden een ‘heerlijkheid’. Er kwamen kastelen, kerken en boerderijen. Dorpen werden uitgebreid, infrastructuur aangelegd en er ontstond een vorm van waterbeheersing.

Bakhuis Leur

Na een grondige restauratie van de historische bakoven wordt er regelmatig gebakken op zondagen van 11-17 uur.

Ideeën voor een dagje uit

Tegenover het bezoekerscentrum ligt het idyllische kerkje van Leur, restaurant de Leurse Hof is op loopafstand en diverse natuurgebieden en kastelen liggen in de buurt.

Vlaamse schuur

Het bezoekerscentrum is gevestigd in een verbouwde Vlaamse schuur. De schuur hoorde ooit bij een oude boerderij in de buurt.

Hier werden vroeger hooi, stro en werktuigen opgeslagen. Ook stalde men er het jongvee. De aparte constructie is nog altijd herkenbaar. Oorspronkelijk hoorde de Vlaamse schuur bij boerderij de Oude Hof. Deze lag rechts naast de schuur. Het bakhuisje is waarschijnlijk rond 1840 aangebouwd. In 1939 is achter de schuur een nieuwe boerderij gebouwd.

Vlaams
De bouwwijze van dit soort schuren is in Vlaanderen ontstaan. Van daar uit verspreidde de bouwwijze zich naar het noorden. Eerst richting Noord-Brabant en Noord-Limburg, later ook naar het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen. De Vlaamse schuur heeft zich tot ongeveer het Duitse Xanten verspreid.

Verbouwing tot bezoekerscentrum
Het idee voor bezoekerscentrum op deze plek kwam van Projectgroep Cultuurhistorie Oostelijk Rivierengebied en Geldersch Landschap & Kasteelen heeft het projectomarmd. Bijna drie eeuwen na de bouw is de schuur in 2009 grondig gerestaureerd en ingericht als bezoekerscentrum.
Op deze manier dragen we bij aan de bekendheid van het veelzijdige landschap van het Land van Maas en Waal.