Landgoedproducten

Geldersch Landschap & Kasteelen beheert een groot aantal landgoederen. Een landgoed heeft een multifunctioneel karakter en combineert functies als natuur, cultuurhistorie, bosbouw, landbouw, recreatie en faunabeheer. Het is de samenhang van deze elementen die het herkenbaar maakt als een harmonieus landgoed. Dat is goed voor het behoud van het cultuurlandschap. Maar het is ook goed voor de fijnproever, want u kunt genieten van onze prachtige landgoedproducten uit úw Gelderland.

Brandrood rundvlees

Gelderland heeft vanouds rijke weidegronden waar runderen grazen. Het Brandrode rund is een historisch ras welke veel in Gelderland werd gebruikt voor begrazing. De weides rondom kasteel Hernen, Batenburg, op landgoed Mariendaal en in de Hoenwaard worden begraasd door deze mooie, sterke runderen. Wanneer de runderen slachtrijp zijn, bieden wij regelmatig vleespakketten van Brandrood rundvlees aan.
Wij bieden jaarrond twee soorten vleespakketten aan, een basispakket van circa 4,75 kg voor € 65,= en een gemakpakket van circa 3 kg voor € 50,= (beide diepvriespakketten).

Inhoud basispakket
rundergehakt, runderlapjes, rosbief, riblapjes, tartaar, sucadelapjes en biefstuk (verpakt per 250 gram of per 2 stuks).

Inhoud gemakpakket
rundervinken, hamburgers, saucijzen, Duitse biefstukken, tartaar en pepersteaks (van elk type 4 stuks, verpakt per 2).

Op www.glkwebwinkel.nl kunt u een vleespakket bestellen en direct betalen via Ideal. U geeft hierbij aan op welk kasteel - Doorwerth of Cannenburch – u uw bestelling wilt afhalen. U ontvangt daarna een ordernummer per e-mail. Uw bestelling kunt u afhalen op het door u gewenste kasteel op vertoon van de e-mail met uw ordernummer.
Uw mailadres wordt toegevoegd aan ons klantenbestand. Zodra er pakketten beschikbaar zijn ontvangt u hierover bericht. Uitgave van de vleespakketten behandelen we op volgorde van binnenkomst.

Duurzaam en lokaal haardhout

Onze bossen beheren we actief om zo de diversiteit en aantrekkelijkheid te vergroten en de aanwezige natuur- en cultuurhistorische waarden versterken. Kappen van bomen gebeurt weloverwogen en maakt onderdeel uit van dit beheer. Hout dat vrijkomt bij dit beheer, verkopen we onder andere als haardhout. Het hout dat groeide in onze mooie provincie, wordt alleen in Gelderland aan huis geleverd.
Kant-en-klaar gekloofd loofhout, dat al op natuurlijke wijze in de openlucht heeft gedroogd, verkopen we in onze webwinkel.

Landgoedproducten

Bosstoof en landstoof
Van onze brandrode runderen worden naast de bekende hachee en goulash ook twee soorten stoven gemaakt: Bosstoof en Landstoof. Bosstoof is een stoofgerecht van rundvlees met bospaddenstoelen, groenten en rode wijn. Aan Landstoof zijn ingrediënten als fruit, rozijnen en Doesburgse mosterd toegevoegd. Al deze producten zijn verkrijgbaar in blik.

Heidestoof
Voor het beheer van onze heideterreinen op de Loenermark en het Wekeromse Zand zetten wij heidekoeien in. Dit kleine slag rundvee begraasde eeuwen geleden de Gelderse heide. Door een succesvol opgezet fokprogramma hebben we de koeien gelukkig weten terug te brengen in onze natuurgebieden.

Wegens het goed lopende fokprogramma zijn er al meer heidekoeien dan we, vanuit het oogpunt van ons beheer, nodig hebben. Daarom worden af en toe heidekoeien geslacht en laten we er “Heidestoof” van maken. Dit is een heerlijk stoofvlees in blik en vergelijkbaar met bos- en landstoof. De ingrediënten zijn onder andere champignons, zilveruitjes, gerookt spek en rozemarijn. Heidestoof is momenteel weer volop verkrijgbaar op onze opengestelde kastelen.

Fruit producten
De appels en peren uit de historische hoogstamboomgaarden van onze landgoederen in het Gelderse rivierengebied worden verwerkt tot heerlijk sap en stroop.

Verkooppunten
In onze kasteelwinkels en bezoekerscentra kunt u onze landgoedproducten kopen. Op de volgende locaties is een winkel; bij de openingsdagen en -tijden kunt u zien wanneer u terecht kunt:
kasteel Ammersoyen
kasteel Cannenburch
kasteel Doorwerth
kasteel Hernen
kasteel Rosendael
huis Verwolde
huis Zypendaal tijdens de openstelling van het museum; niet tijdens kantoortijden.
bezoekerscentrum Staverden
bezoekerscentrum Bakhuis Leur

Wild

Een groot aantal van onze landgoederen en terreinen is gelegen op de Veluwe. Van oudsher kennen deze landgoederen een wildseizoen. Op verzoek bieden wij onze donateurs elk najaar de gelegenheid wildpakketten van edelhert en/of wild zwijn te kopen. Het gaat hier om afgeschoten wild op basis van afgewogen faunabeheer op onze landgoederen en natuurterreinen, op grond van het faunabeheerplan in Gelderland.

Wilt u op de hoogte worden gebracht, dan kunt u uw interesse kenbaar maken via winkel@glk.nl. Uw e-mailadres wordt toegevoegd aan ons klantenbestand en zodra er in het najaar weer wildpakketten beschikbaar zijn, dan informeren wij u daar graag over per e-mail. Bestellen van een wildpakket gaat op dezelfde wijze als vleespakketten, zie hier boven.