Waar de nachtzwaluw snort

Let op: Dit evenement is geweest.
17 juli 2019

Juli is hartje zomer. Op het kale Wekeromse Zand zijn de klimatologische verschillen onder een open hemel tussen dag en nacht dan vaak extreem. Op de overgang van het zand naar het begroeid terrein, zoals op de heide, is het milder. Dit is het jachtterrein van bijzondere dieren zoals de nachtzwaluw. De nachtzwaluw of geitenmelker vliegt vooral in de schemering en in het donker. Zijn zang is een bijzonder, trillend geluid dat hij na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost laat horen. De contactroep van een nachtzwaluw is maar op één manier te ontdekken: door goed te luisteren. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om zo contact te leggen met soortgenoten. Overdag ligt de vogel stil op de grond of op een tak en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort overdag moeilijk te ontdekken. Wanneer het weer gunstig is, is hij echter met een beetje geluk ’s avonds te horen op het Wekeromse Zand. Een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk.

Tijd: start om 20.30 uur. Duur: ca. 2,5 uur.
Deelname: 7,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 5,00 euro p.p., op vertoon van een geldige donateurspas. De excursie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar (stilte nodig).
Opmerking: stilte tijdens de tocht is noodzakelijk. Neem een zitlap of licht klapstoeltje mee om op te zitten en zo mogelijk een verrekijker. Een klein lampje is handig op de terugtocht.
Startlocatie: de parkeerplaats aan de oostzijde voorbij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom.
Routebeschrijving: Vanuit Ede na ca. 3 km op de tweede rotonde bij Steakhouse Amadeus afslag links en direct weer (schuin) rechtsaf richting Wekerom (= Wekeromse weg). Langs tuincentrum De Driesprong (a/d rechterhand) na 2,5 km linksaf bij ANWB paddenstoel nr. 203337/001 = de Immenweg. Na ca. 50 m rechtsaf. U passeert rechts de voormalige vuilstortplaats; links is een raster. Na ruim 1 km is links de parkeerplaats. Let op de gele richtingpijlen. Vanaf Wekerom na ca. 2,5 km rechtsaf bij ANWB paddenstoel nr. 203337/001 = de Immenweg. Verder zoals hiervoor. Aan de Wekeromse weg staat aan beide zijden van de weg voor de afslag naar de Immenweg een aanwijsbord van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Informatie: Dirk van der Plaat, tel. 06-28849331 of Wiebe Verbaan, tel. 0318-611947.
Betaling: via Ideal,door te klikken op onderstaande reserveerbutton.

Met korting meewandelen? Word dan nu donateur.

Reserveer hier uw kaartje

 

Locatie

Wekeromse Zand

Meer info