Open Monumentendag 14 sep

Let op: Dit evenement is geweest.
14 september 2019

Elk tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Plekken van plezier’ is het thema van Open Monumentendag 2019. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen stelt weer een aantal van haar bezittingen open die normaalgesproken voor het publiek gesloten zijn.  Je  bent van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden. Op zondag 15 september zijn er ook monumenten open.

Programma zaterdag 14 september

Veluwe

 • Kasteel Biljoen, Velp 10.00 - 17.00 (laatste toegang 16.00)
 • Overhagen, Velp 10.00 - 17.00 uur
 • Bezoekerscentrum Staverden, Staverden 10.00 - 17.00 uur
 • Winkeltje boerderij Kerkzicht, Staverden 10.00 - 17.00 uur
 • Oliemolen Eerbeek, Eerbeek 11.00 - 16.00 uur
 • Huis Schaffelaar, Barneveld 11.00 - 16.00 uur (toegang alleen op basis van reservering)
 • Huis Schouwenburg, ‘t Harde 11.00 - 17.00 uur

Rivierengebied

 • Kasteel Nederhemert, Nederhemert-Zuid 10.00 - 17.00 uur (laatste toegang 16.00)
 • Kasteel Waardenburg, Waardenburg 10.00 - 17.00 uur
 • Molen Waardenburg, Waardenburg 10.00 - 17.00 uur
 • Stroomhuis, Neerijnen 11.00 - 17.00 uur
 • Kasteeltuin, Neerijnen 10.00 - 17.00 uur (tevens Pompoenmarkt)
 • Molen Hernen, Hernen 10.00 - 16.00 uur
 • Toren van Poelwijk, Gendt 10.00 -17.00 uur

Toegang tot de bovengenoemde locaties is gratis. Bekijk de uitgebreide beschrijving van het programma en de locaties hieronder.

Veluwe

Kasteel Biljoen, Velp

Op zaterdag 14 september opent kasteel Biljoen haar deuren. De stallen in het koetshuis en een gedeelte van het kasteel zijn gratis te bezichtigen. Vanuit de gangen en de hal kun je de kamers inkijken, met uitzondering van de eetkamer. Medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn op diverse plekken aanwezig om toelichting te geven. Er worden geen rondleidingen gegeven.

 Het kasteel is te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur). Om de 20 minuten kan een groep van maximaal 25 personen het kasteel in. Om dit in goede banen te leiden worden tijdtickets uitgegeven. Deze zijn op de dag zelf vanaf 9.30 uur verkrijgbaar in het koetshuis bij het kasteel. Wees er op tijd bij, want op = op. Daarnaast zijn er doorlopend rondleidingen met de boswachter over het landgoed. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Adres: Biljoen 1 in Velp (Gld). Kom je met de auto? Parkeer deze bij station Velp. NB: i.v.m. de privacy van de bewoners is fotograferen in het kasteel niet toegestaan.

Overhagen, Velp
Op zaterdag 14 september kun je tussen 10.00 en 17.00 ook een kijkje nemen bij voormalig kwekerij Overhagen. Het gebied ‘Overhagen’ maakt deel uit van het landgoed Biljoen. Vanaf 1937 is er binnen de voormalige gracht een kwekerij gevestigd. Dit historische terrein wordt opnieuw ingericht als kwekerij met kassen, modeltuinen, pluktuin en woonhuis en kantoor. Wandel door het gebied en bekijk de vorderingen van de revitalisatie van dichtbij. Adres: Biljoen 6 in Velp (Gld)

Landgoed Staverden, Staverden
Op zaterdag 14 september zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur diverse gratis activiteiten op landgoed Staverden in het kader van Open Monumentendag.

Bezoekerscentrum
Bezoekerscentrum Staverden is geopend. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie over het landgoed en streekproducten. Speciaal voor kinderen zijn er tijdens Open Monumentendag pony’s waar een ritje op gemaakt kan worden.

Kasteeltuin
Bezoekers kunnen een wandeling maken door de kasteeltuin en een kijkje nemen in de moestuin en groentekas. Voor een hapje en een drankje is de Brasserie geopend. Ook is het koetshuis waarin een brouwerij is gevestigd geopend. Het kasteel is niet geopend. Om 13.00 uur is er een rit met de huifkar vanaf Brasserie Staverden (7,00 p.p.)

Boerderij kerkzicht
Verder kan een bezoek gebracht worden aan het winkeltje van boerderij Kerkzicht, ook wel de V&D van Staverden genoemd. Vanaf het bezoekerscentrum is er bewegwijzering. Proef van het oude leven op het landgoed en hoor de verhalen van dit winkeltje.  

Parkeren: op de grote parkeerplaats aan de Uddelermeerweg.

Oliemolen Eerbeek
Op zaterdag 14 september kun je van 11.00 tot 16.00 uur de Oliemolen van Eerbeek bezoeken. Een team van vrijwillige molenaars vertelt alles over de molen en het olieslaan. Adres: Kanaalweg 3 te Eerbeek.

Huis Schaffelaar, Barneveld
Huis Schaffelaar is gratis te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Reserveren is verplicht. Je wordt groepsgewijs rondgeleid door de verschillende salons en zalen. Het interieur is onlangs volledig gerestyled met behoud van de karakteristieke elementen zoals de haarden, hoge houten deuren en de fraai gedecoreerde plafonds. Zeer de moeite waard om te bezichtigen!

Huis Schaffelaar is deze dag tevens start- en finishlocatie van de Dorpsgolfdag. Rondom zijn special holes ingericht voor de deelnemers. Combineer uw bezoek met een heerlijke wandeling over het prachtige landgoed. Adres: Stationsweg 6, 3771 VH, Barneveld.

Huis Schouwenburg, ’t Harde
Op zaterdag 14 september is Huis Schouwenburg opengesteld voor publiek, van 11.00 tot 17.00 uur. Je kunt een deel van het huis en de tuin bezichtigen. Dit is bijzonder, want het huis is particulier bewoond en slechts incidenteel open voor bezichtiging. Delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw,  maar het is in de loop der tijd vele malen verbouwd en gerestaureerd. De laatste duurzame restauratie is in 2012 voltooid. In de zaal zal het een en ander te zien zijn over de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Adres: Schouwenburg 2, 8084 PE, ’t Harde.

 

Rivierengebied

Kasteel Nederhemert, Nederhemert-Zuid
Op zaterdag 14 september zijn de grote zaal, woontoren en kelders van kasteel Nederhemert gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Het kasteel is te bezoeken o.l.v. een gids die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik. De rondleidingen duren 45 minuten en starten ieder uur; de eerste om 10.00 uur, de laatste om 16.00 uur. Adres: Kasteellaan 1,5317 KX Nederhemert-Zuid.

Landgoed Waardenburg en Neerijnen, Waardenburg
Op zaterdag 14 september zijn kasteel Waardenburg, de molen van Waardenburg, en de kasteeltuin bij Huis Neerijnen gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Ook het Stroomhuis is van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek.

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg kent een bewogen geschiedenis. Op deze plek is in 1265 een toren gebouwd, waarna een veelhoekig complex in de loop der eeuwen volgde. In de tachtigjarige oorlog werd het kasteel voor meer dan de helft verwoest. Herstel vond plaats in de 17de eeuw. In 1975 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Waardenburg verworven en vervolgens gerestaureerd in de periode 2007-2009. Sindsdien staat het rijksmonument er weer prachtig bij, met behoud van schitterende historische details. Het kasteel is tegenwoordig een cursuslocatie voor juridische professionals. Tijdens open monumentendag is een groot deel van het kasteel te bezichtigen.

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. Een vrijwilliger van het Stroomhuis geeft uitleg over de accu’s, transformators, de telecomruimte en andere onderdelen die in het gebouw aanwezig waren. Bezoek ook de expositie van kunstenaars Bouke Feleus en Meau Verweij die om 15.00 uur feestelijk wordt geopend. Of geniet van een hapje en een drankje in de Uit-spanning.

Molen
De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige 6-kantmolens in Nederland. In de molen worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt er graan gemalen.

Kasteeltuin
In de kasteeltuin bij Huis Neerijnen wordt de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen.

Parkeren bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Je kunt al wandelend langs deze locaties. Ook kan er geparkeerd worden bij Huis Neerijnen.

Hernense molen, Hernen
Op zaterdag 14 september is de Hernense beltkorenmolen geopend van 10.00 tot 16.00 uur.  De term "belt" komt van de aarden wal die als een soort berg of "belt" na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. Andere type molens hebben hiervoor een stelling rondom de molen (stellingmolen). De molenaar is aanwezig om de bezoekers te woord te staan en toelichting te geven. Afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden. Adres: De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.

Toren van Poelwijk, Gendt (Gld)
De toren van Poelwijk en een foto-expositie in Huize Poelwijk zijn op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen. De 15de-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het beneden vertrek zijn nog trompe-l'oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heb je fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. Bekijk ook de foto-expositie 'Jaargetijden op de Poelwijk' van Henk Klaassen van de Historische Kring Gendt. En maak een wandeling over gemaaide paden door de natuurtuinen die een grote diversiteit aan bomen, struiken en bloemen herbergen. Koffie, thee en appelsap verkrijgbaar. Adres: Landgoed Poelwijk Poelwijklaan 5 te Gendt. Meer informatie is te vinden op www.landgoedpoelwijk.nl.

De zeven opengenstelde kastelen zijn met korting te bezoeken. Meer informatie over de kastelen op https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/kastelen/.

 

Locaties

Landgoed Biljoen

Meer info

Landgoed Schaffelaar

Meer info

Landgoed Schouwenburg

Meer info

Landgoed Staverden

Meer info

Kasteel Nederhemert

Meer info

Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Meer info