Open Monumentendag 14 sep

14 september 2019

Elk tweede weekend van september openen vele monumenten hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de activiteiten die georganiseerd worden. ‘Plekken van plezier’ is het thema van Open Monumentendag 2019. Ook Geldersch Landschap & Kasteelen stelt weer een aantal van haar bezittingen open die normaalgesproken voor het publiek gesloten zijn.  Je  bent van harte welkom om te zien hoe mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt hebben. Want ontspanning, plezier en vrije tijd is van alle tijden. Op zondag 15 september zijn er ook monumenten open.

Veluwe

Kasteel Biljoen, Velp

Kasteel Biljoen opent haar deuren. De stallen in het koetshuis en een gedeelte van het kasteel zijn gratis te bezichtigen. Vanuit de gangen en de hal kunt u de kamers inkijken, met uitzondering van de eetkamer. Er worden geen rondleidingen gegeven. Medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn op diverse plekken aanwezig om toelichting te geven.

Het kasteel is geopend van 10.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur). Om de 20 minuten kan een groep van maximaal 25 personen het kasteel in. Om dit in goede banen te leiden worden tijdtickets uitgegeven. Deze zijn op de dag zelf vanaf 9.30 uur verkrijgbaar in het koetshuis bij het kasteel. Wees er op tijd bij, want op = op. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Adres: Biljoen 1 in Velp (Gld). Komt u met de auto? Parkeer deze bij station Velp. NB: i.v.m. de privacy van de bewoners is fotograferen in het kasteel niet toegestaan.

Huis Schaffelaar, Barneveld

Huis Schaffelaar is gratis te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Reserveren is verplicht. Je wordt groepsgewijs rondgeleid door de verschillende salons en zalen. Het interieur is onlangs volledig gerestyled met behoud van de karakteristieke elementen zoals de haarden, hoge houten deuren en de fraai gedecoreerde plafonds. Zeer de moeite waard om te bezichtigen!

Huis Schaffelaar is deze dag tevens start- en finishlocatie van de Dorpsgolfdag. Rondom zijn special holes ingericht voor de deelnemers. Combineer uw bezoek met een heerlijke wandeling over het prachtige landgoed. Adres: Stationsweg 6, 3771 VH, Barneveld.

Huis Schouwenburg, ’t Harde

Huis Schouwenburg is opengesteld voor publiek, van 11.00-17.00 uur. Je kunt een deel van het huis en de tuin bezichtigen. Dit is bijzonder, want het huis is particulier bewoond en slechts incidenteel open voor bezichtiging. Delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw,  maar het is in de loop der tijd vele malen verbouwd en gerestaureerd. In de zaal zal het een en ander te zien zijn over de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Adres: Schouwenburg 2 8084PE ’t Harde.

Landgoed Staverden, Staverden

Er zijn tussen 10.00-17.00 uur diverse gratis activiteiten op landgoed Staverden in het kader van Open Monumentendag. Parkeren: op de grote parkeerplaats aan de Uddelermeerweg. 

Bezoekerscentrum
Bezoekerscentrum Staverden is geopend. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie over het landgoed en streekproducten. Speciaal voor kinderen zijn er tijdens Open Monumentendag pony’s waar een ritje op gemaakt kan worden.

Kasteeltuin
Bezoekers kunnen een wandeling maken door de kasteeltuin en een kijkje nemen in de moestuin en groentekas. Voor een hapje en een drankje is de Brasserie geopend. Ook is het koetshuis waarin een brouwerij is gevestigd geopend. Het kasteel is niet geopend.

Boerderij kerkzicht
Verder kan tussen een bezoek gebracht worden aan het winkeltje van boerderij Kerkzicht, ook wel de V&D van Staverden genoemd. Vanaf het bezoekerscentrum is er bewegwijzering. Proef van het oude leven op het landgoed en hoor de verhalen van dit winkeltje.  

Huifkar
Om 13.00 uur is er een rit met de huifkar vanaf Brasserie Staverden (7,00 p.p.)

 

Rivierengebied

Kasteel Nederhemert, Nederhemert-Zuid

De grote zaal, woontoren en kelders van kasteel Nederhemert zijn gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Het kasteel is te bezoeken o.l.v. een gids die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik. De rondleidingen duren 45 minuten en starten ieder uur; de eerste om 10.00 uur, de laatste om 16.00 uur. Adres: Kasteellaan 1,5317 KX Nederhemert-Zuid.

Hernense molen

De Hernense beltkorenmolen is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.  De term "belt" komt van de aarden wal die als een soort berg of "belt" na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. Andere type molens hebben hiervoor een stelling rondom de molen (stellingmolen). De molenaar is aanwezig om de bezoekers te woord te staan en toelichting te geven. Afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden. Adres: De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.

Landgoed Waardenburg en Neerijnen, Waardenburg

Kasteel Waardenburg, de molen van Waardenburg, en de kasteeltuin bij Huis Neerijnen zijn gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Ook het Stroomhuis is van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. Parkeren: In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. U kunt al wandelend langs deze locaties. Ook kan er geparkeerd worden bij Huis Neerijnen.

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg kent een bewogen geschiedenis. Op deze plek is in 1265 een toren gebouwd, waarna een veelhoekig complex in de loop der eeuwen volgde. In de tachtigjarige oorlog werd het kasteel voor meer dan de helft verwoest. Herstel vond plaats in de 17de eeuw. In 1975 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Waardenburg verworven en vervolgens gerestaureerd in de periode 2007-2009. Sindsdien staat het rijksmonument er weer prachtig bij, met behoud van schitterende historische details. Het kasteel is tegenwoordig een cursuslocatie voor juridische professionals. Tijdens open monumentendag is een groot deel van het kasteel te bezichtigen.

Molen
De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige 6-kantmolens in Nederland. In de molen worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt er graan gemalen. 

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. Een vrijwilliger van het Stroomhuis geeft uitleg over de accu’s, transformators, de telecomruimte en andere onderdelen die in het gebouw aanwezig waren. Bezoek ook de expositie van kunstenaars Bouke Feleus en Meau Verweij die om 15:00 uur feestelijk wordt geopend. Of geniet van een hapje en een drankje in de Uit-spanning.

Kasteeltuin
In de kasteeltuin bij Huis Neerijnen wordt de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen.

De zeven opgenstelde kastelen zijn met korting te bezoeken. Meer informatie over de kastelen op https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/kastelen/.

 

Locaties

Landgoed Biljoen

Meer info

Landgoed Schaffelaar

Meer info

Landgoed Schouwenburg

Meer info

Landgoed Staverden

Meer info

Kasteel Nederhemert

Meer info

Kasteel Hernen

Meer info

Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Meer info