Open Monumentendag

Let op: Dit evenement is geweest.
9 september 2017

Onderstaande locaties zijn geopend op zaterdag 9 september:

Veluwe

Loenermark, Loenen
Hoe kwamen de Loenense burgers in vroeger tijden in het bos aan de kost, naast de andere bronnen van bestaan, zoals de papierindustrie en de wasserijen? U komt hier op zaterdag 9 september alles over te weten bij de werkschuur van Geldersch Landschap & Kasteelen. Tussen 11.00-17.00 uur wordt door middel van oude bosbouwgereedschappen-en werktuigen en een fotocollage van de Stichting Historie Loenen uitleg gegeven. Ook zullen vanaf deze plek wandelingen met de boswachter starten richting de Loenense Enk. Onderweg zal verteld worden over o.a. de wildwal en schapendriften.  

Adres: Bruisbeek 22 7371 CR Loenen (Gld). Parkeren; aan het verharde Hameinde, daar waar voldoende berm is en niet voor uitritten van aanwonenden.Ook aan de Molenbeek bij centrum Moerbeek zijn parkeervakken. Beslist niet parkeren langs ‘t laatste stuk “Hameinde” en ingang bos “Bruisbeek” (smalle zandwegen).  Er wordt aangeraden zoveel mogelijk wandelend of fietsend te komen.

Landgoed Staverden, Staverden
Op zaterdag 9 september zijn er tussen 10.00-17.00 uur diverse gratis activiteiten op landgoed Staverden in het kader van Open Monumentendag. Bezoekerscentrum Staverden is geopend. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie over het landgoed en streekproducten. Speciaal voor kinderen zijn er tijdens Open Monumentendag pony’s waar een ritje op gemaakt kan worden. Ook kunnen bezoekers op eigen gelegenheid een wandeling maken door de kasteeltuin en een kijkje nemen in de moestuin en groentekas. Voor een hapje en een drankje is de Brasserie geopend. Het kasteel en koetshuis zijn niet geopend. Verder kan een bezoek gebracht worden aan het winkeltje van boerderij Kerkzicht, ook wel de V&D van Staverden genoemd. Proef van het oude leven op het landgoed en hoor de verhalen van dit winkeltje.  Parkeren: op de grote parkeerplaats aan de Uddelermeerweg.

Huis Schaffelaar, Barneveld
Op zaterdag 9 september is Huis Schaffelaar gratis te bezichtigen van 10.30 tot 16.00 uur. U wordt groepsgewijs rondgeleid door de verschillende salons en zalen. Het interieur is onlangs volledig gerestyled met behoud van de karakteristieke elementen zoals de haarden, hoge houten deuren en de fraai gedecoreerde plafonds. Zeer de moeite waard om te bezichtigen! Huis Schaffelaar is deze dag tevens start- en finishlocatie van de Dorpsgolfdag. Rondom zijn special holes ingericht voor de deelnemers. Combineer uw bezoek met een heerlijke wandeling over het prachtige landgoed. Adres: Stationsweg 6, 3771 VH, Barneveld.

Huis Schouwenburg, ’t Harde
Op zaterdag 9 september is Huis Schouwenburg opengesteld voor publiek, van 10.00-17.00 uur. U kunt u een deel van het huis en de tuin bezichtigen. Dit is bijzonder, want het huis is particulier bewoond en slechts incidenteel open voor bezichtiging. Delen van het huis dateren uit de zeventiende eeuw,  maar het is in de loop der tijd vele malen verbouwd en gerestaureerd. De laatste duurzame restauratie is in 2012 voltooid. In de zaal zal het een en ander te zien zijn over de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Adres: Schouwenburg 2 8084PE ’t Harde.

Kasteel Biljoen, Velp
Op zaterdag 9 september opent kasteel Biljoen haar deuren. De stallen in het koetshuis en een gedeelte van het kasteel zijn gratis te bezichtigen. Vanuit de gangen en de hal kunt u de kamers inkijken. Er worden geen rondleidingen gegeven. Medewerkers van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn op diverse plekken aanwezig om toelichting te geven.

Het kasteel is geopend van 10.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur). Om de 20 minuten kan een groep van maximaal 25 personen het kasteel in (brandweervoorschriften). Om dit in goede banen te leiden worden tijdtickets uitgegeven. Deze zijn op de dag zelf vanaf 9.30 uur verkrijgbaar in het koetshuis bij het kasteel. Wees er op tijd bij, want op = op. Vooraf reserveren is niet mogelijk. Adres: Biljoen 1 in Velp (Gld). Komt u met de auto? Parkeer deze bij station Velp. NB: i.v.m. de privacy van de bewoners is fotograferen in het kasteel niet toegestaan.

Kasteel Rosendael, Rozendaal
Op zaterdag 9 september kunt u tussen 11.00 en 17.00 uur met korting deelnemen aan een rondleiding door het kasteel (laatste rondleiding om 16.00 uur). Entree: € 7,00 i.p.v. € 9,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,95 i.p.v. € 5,25. Los kaartje park: volwassenen € 5,00 en kinderen € 3,00. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang (bij alleen parkbezoek is de Museumkaart niet geldig).  Adres: Rosendael 1, 6891 DA  Rozendaal (bij Velp).

Kasteel Cannenburch, Vaassen
Op zaterdag 9 september kunt u het Bouwhuis en het park vanaf 11.00 uur en het kasteel vanaf 12.00 uur met korting bezoeken. Entree: € 7,00 i.p.v. € 9,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,95 i.p.v. € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Adres: M. van Rossumplein 4, 8171 EB Vaassen.

Kasteel Doorwerth, Doorwerth
Op zaterdag 9 september kunt u het kasteel van 11.00 - 17.00 uur met korting bezoeken (laatste toegang om 16.00 uur).  Entree: € 7,00 i.p.v. € 9,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,95 i.p.v. € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Adres: Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth.

Achterhoek

Hoeve Eskes
Op zaterdag 9 september kunt u Boerderij Eskes tussen 10.00 en 17.00 uur gratis bezoeken. Het boerderijtje maakt deel uit van landgoed Walfort, gelegen tussen Aalten en Bredevoort in de Achterhoek. Het is een landgoed van ruim 50 hectare bos en weiland met een eeuwenoude Havezathe Walfort en Saksisch boerderijtje Eskes. Bezoekers kunnen het erf met schuurtjes en waterput met haalboom bekijken. Ook is de deel, de plek waar vroeger het vee stond, te bekijken. De boerderij is vanouds een icoon van monumentaal erfgoed in Aalten. Het was vaak onderwerp voor kunstschilders en tekenaars en diverse bruidsparen hebben Eskes gebruikt als decor voor hun bruidsreportage. Adres: Walfortlaan 3, 7121 LJ, Aalten.

Huis Verwolde, Laren
Op zaterdag 9 september kunt u tussen 12.00 en 17.00 uur met korting deelnemen aan een rondleiding door huis Verwolde (laatste rondleiding om 16.00 uur). Entree: € 6,40 i.p.v. € 8,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,75 i.p.v. € 5,00. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Adres: Jonker Emilelaan 4, 7425 TL Laren (gem. Lochem).

Rivierengebied

Kasteel Nederhemert, Nederhemert-Zuid
Op zaterdag 9 september zijn de grote zaal, woontoren en kelders van kasteel Nederhemert gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Het kasteel is te bezoeken o.l.v. een gids die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik. De rondleidingen duren 45 minuten en starten ieder uur; de eerste om 10.00 uur, de laatste om 16.00 uur. Adres: Kasteellaan 1,5317 KX Nederhemert-Zuid.

Landgoed Waardenburg en Neerijnen, Waardenburg
Op zaterdag 9 september zijn kasteel Waardenburg, de molen van Waardenburg, het Stroomhuis en de kasteeltuin bij huis Neerijnen gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur

Kasteel Waardenburg
Kasteel Waardenburg kent een bewogen geschiedenis. Op deze plek is in 1265 een toren gebouwd, waarna een veelhoekig complex in de loop der eeuwen volgde. In de tachtigjarige oorlog werd het kasteel voor meer dan de helft verwoest. Herstel vond plaats in de 17de eeuw. In 1975 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Waardenburg verworven en vervolgens gerestaureerd in de periode 2007-2009. Sindsdien staat het rijksmonument er weer prachtig bij, met behoud van schitterende historische details. Het kasteel heeft tegenwoordig een kantoorfunctie. Tijdens open monumentendag is een groot deel van het kasteel te bezichtigen.

Molen
De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige 6-kantmolens in Nederland. In de molen worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt er graan gemalen.

Stroomhuis
Het Stroomhuis is een schakelstation van de PGEM daterend uit 1951. In het Stroomhuis kunt u kijken naar een expositie en u kunt er terecht voor een hapje en drankje.

Kasteeltuin
In de kasteeltuin bij huis Neerijnen wordt de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen.

Parkeren: In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1. U kunt al wandelend langs deze locaties.

Hernense molen, Hernen
Op zaterdag 9 september is de Hernense molen van 11.00 - 17.00 uur te bezichtigen. De Hernense molen is een beltkorenmolen. De term "belt" komt van de aarden wal die als een soort berg of "belt" na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. Andere type molens hebben hiervoor een stelling rondom de molen (stellingmolen). De molenaar is op zondag 10 september aanwezig om de bezoekers te woord te staan en toelichting te geven. Afhankelijk van het weer zal ook het malen gedemonstreerd worden. Adres: De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.

Kasteel Ammersoyen, Ammerzoden
Op zaterdag 9 september kunt u tussen 11.00 en 17.00 uur met korting kasteel Ammersoyen bezichtigen. Entree: € 7,00 i.p.v. € 9,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 3,95 i.p.v. € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR  Ammerzoden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Locaties

Loenermark

Meer info

Landgoed Biljoen

Meer info

Kasteel Rosendael

Meer info

Landgoed Staverden

Meer info

Landgoed Schaffelaar

Meer info

Landgoed Schouwenburg

Meer info

Kasteel Cannenburch

Meer info

Kasteel Doorwerth

Meer info

Huis Verwolde

Meer info

Havezate 't Walfort

Meer info

Kasteel Nederhemert

Meer info

Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Meer info

Kasteel Ammersoyen

Meer info