Barokconcert

Let op: Dit evenement is geweest.
8 december 2017

Il Barocco Incantevole: de Betoverende Barok

Op vrijdagavond 8 december organiseert  ‘Music on Chairs’ in de ridderzaal van kasteel Ammersoyen het barokconcert ‘Il Barocco Incantevole’ met vocale en instrumentale werken van o.a. Scarlatti, Vivaldi, Tartini en Händel, uitgevoerd door het ensemble Fantasticus en sopraan Henriette Feith. Il Barocco Incantevole  is een zonnig en verleidelijk programma van de bakermat van de barokmuziek: Italië.

Alle componisten uit dit programma worden gerekend tot de periode van de late barok, (voor het gemak ; de periode 1680-1730). De reeds ontwikkelde, typische vormen van de barokmuziek zoals de cantate, opera en de instrumentale concerto grosso werden in deze periode overal in Europa doorontwikkeld. De grote Bach, Händel, Vivaldi ,Scarlatti en vele anderen brachten de stijl tot een climax. De ontwikkeling van instrumentale stijlen (sonate, trio sonate) nam een hoge vlucht en instrumenten speelden nu ook in vocale muziek een belangrijke rol: niet alleen als begeleiding, maar als gelijkwaardige partner van vocale partijen. In dit programma zijn viool en zang in de aria’s volkomen gelijkwaardig aan elkaar. Het programma is een kleine, maar fijne, greep uit de enorme hoeveelheid betoverend mooie muziek die nu nog net zo fris en verleidelijk klinkt als toen het pakweg 250 jaar geleden voor het eerst werd gehoord.

Over de musici

Sopraan Henriette Feith richtte zich na haar studie solozang bij Cora Canne Meijer aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam vooral op barok, oratorium- en kamermuziek. Met pianist Maurice Lammerts van Bueren vormt zij al sinds haar studie tijd een duo. Zij geven met grote regelmaat Liedrecitals. Haar affiniteit voor de oude muziek blijkt, naast vele barokconcerten, ook uit de jarenlange samenwerking met luitist David van Ooijen. Met beide muziekpartners nam zij cd’s op. De Telegraaf besprak haar opname van Francesca Caccini’s “Il Libro delle Musiche” onder de aanhef: “Sympathieke schoonheid”. Verder: “prachtig repertoire, uitgevoerd met een al even prachtige en persoonlijke stem”. Henriette Feith heeft in het verleden veelvuldig opgetreden met het Amsterdam Baroque Choir en het Nederlands Kamerkoor.

Ensemble Fantasticus (Rie Kumura, viool, Robert Smith, cello en Guillermo Brachetta, clavecimbel). Fantasticus komt van de Stylus Fantasticus, een manier van componeren uit de late 17e eeuw. Dit was "een vrije en teugelloze methode van componeren", instrumentaal, los van de toen dwingende heersende hegemonie van vocale muziek. Avontuur en ontdekking waren de levenskracht van die tijd en zijn tevens de drijfveer van elke uitvoering en elk programma van barokensemble Fantasticus. Fantasticus speelt op historische instrumenten en bekend is om zijn ongemeen interessante programma's met muziek uit de 17de en 18de eeuw. Music Magazine schreef over hen: “…. Fantasticus have established themselves as a white-hot addition to the early music scene. Fantasticus by name; fantastic by nature!”

Music on Chairs

Het kasteelconcert in Ammersoyen is het eerste concert dat de concertorganisatie Music on Chairs organiseert buiten Amersfoort. Sinds 2015 organiseert zij daar oorspronkelijke vocale kamermuziekconcerten, in allerlei bezettingen en in allerlei stijlen. Initiatiefneemster Henriette Feith heeft hierover de artistieke leiding.

Datum: vrijdag 8 december 2017

Aanvang: 20.00 uur, taveerne geopend vanaf 19.00 uur.

Duur: 60 minuten (geen pauze)

Entree: 21,50 euro (incl. consumptie). Voor jongeren t/m 17 jaar geldt een speciaal tarief.

Reserveren: is noodzakelijk en is mogelijk via www.musiconchairs.nl/kaarten

Informatie: www.musiconchairs.nl, info@musiconchairs.nl of 06 -52 62 85 97

Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden

Locatie

Kasteel Ammersoyen

Meer info